Giriş Saati : 01.12.2008 11:12 Güncelleme : 01.12.2008 17:10
Küresel krizin etkisiyle Türkiye'nin ihracat pazarlarında yaşanan daralma gösterglere yansımaya başladı. Son iki ayda yaşanan yüksek devalüasyona rağmen ihracat Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22.03 oranında bir düşüş gösterdi. Geçen yılın Kasım ayında 11 milyar 106 milyon dolar olan ihracat bu yıl aynı ayda, 8 milyar 659 milyon dolara geriledi.
İlk onbir aylık dönemde ihracat yüzde 24.85 artışla 120 milyar 459 milyon, yıllık ihracat ise yüzde 23.49 artışla 129 milyar 940 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kasım ayı ihracat gerçekleşmelerini açıkladı. Büyükekşi'nin açıkladığı verilere göre, Kasım ayında en fazla ihracat yapan sektör, 1 milyar 339 milyon dolar ile Otomotiv olurken, bunu 1 milyar 176 milyon dolar ile Hazır Giyim ve Konfeksiyon, 935 milyon dolar ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri izledi. Tarım grubu sektörünün ihracatı, Kasım ayında yüzde 5.64 gerilerken, toplam ihracat içindeki payı yüzde 14.97 oldu.
SANAYİ SEKTÖRÜNDE İHRACAT YÜZDE 24.47 GERİLEDİ
Kasım ayında toplam ihracatın yüzde 82.58'ini gerçekleştiren Sanayi grubunda ise geçen yılın aynı döneminde 9 milyar 466 milyon dolar olan ihracat yüzde 24.47 gerileyerek, 7 milyar 150 milyon dolarda kaldı. Sanayi sektöründe, on bir aylık ihracat, 104.9 milyar doları, geriye dönük bir yıllık ihracat ise 113 milyar doları geride bıraktı.
2007'nin Kasım ayında 265 milyon dolar ihracat gerçekleştiren madencilik ürünleri ihracatı, bu yıl aynı ayda yüzde 20 düşüşle 212 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektörün ilk onbir aydaki ihracatı 3 milyar 108 milyon dolara ulaştı. Sektör, son bir yıllık dönemde ise 3 milyar 322 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
TİM İŞSİZLİK FONU'NDAN FİRMALARA DESTEK İSTEDİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, istihdamda devamlılığın sağlanması gerektiğine işaret ederek, bu bağlamda son üç yılda sosyal güvenlik primi ve muhtasarlarını düzenli ödeyen firmaların, işçi çıkarmamaları koşuluyla 2009'daki primi ve muhtasarlarının yüzde 25'lik bölümünün İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanmasını önerdi.
Büyükekşi, bu yıl uzun Bayram tatilinin etkisiyle, Aralık ayı ihracat hacminde yüzde 10-15 arasında düşüş beklediklerini söyledi.
Aylık ihracat gerçekleşmelerini her ay bir ilde açıklayan TİM, Kasım ayı ihracatını Gebze'de Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nde (TAYSAD) düzenlediği toplantıda açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, firmaların krizden en az hasarla çıkmalarını sağlamak amacıyla bazı önerilerde bulundu. Krizin algılanma şeklinin güven verici bir müdahaleyi gerektirdiğini belirten Büyükekşi, güvenin temel sorun olduğunu söyledi. Büyükekşi, tek tek sektör ve endüstrilerin sorunlarına yönelik yaratıcı çözümler geliştirilmesi gerektiğini ifade ederken, "Bu noktada üzerimize düşen görevi yerine getirmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu amaçla Başbakan Erdoğan ve ekonomiden sorumlu bakanlarımızla bir araya gelerek, bu konuda yapılması gerekenler hususundaki önerilerimizi kendilerine ilettik.
Bu önerilerimizin dikkate alındığını biliyoruz" diye konuştu. Önlemlerin şirket birleşmelerine kolaylaştırıcı uygulamalar içermesini ve şirketlerin finansman sıkıntılarına çözüm bulmasını beklediklerini kaydeden Büyükekşi, şöyle dedi:
"İç piyasanın yerli üretim lehine canlandırılmasına yönelik, devletin elindeki araç stokunun yenilenmesi gibi önlemlerin tartışılması gerekir. Çoğu firma ciddi anlamda finansman sıkıntısı çekiyor, kredi imkanlarının kesilmesi iyi sonuçlar doğurmaz. Bu yüzden ihracatçılarımız için Eximbank'a ek kaynak aktarılması ve firmaların Eximbank'tan kullandığı kredilerin limitlerinin yükseltilmesi ihracatçılarımıza nefes aldıracaktır. Enerji maliyetlerinde yapılacak düzenlemeler, tüm reel sektörü önemli oranda rahatlatacaktır."
"HİÇBİR KRİZ AB'Yİ UNUTTURMAMALI"
AB'yi ertelemenin geleceği ertelemek olacağını vurgulayan Büyükekşi, "Hiçbir kriz, bize AB'yi unutturmamalı" dedi. Bu ay Türkiye'nin 2008 yılı İlerleme Raporu'nun açıklandığını hatırlatan Büyükekşi, Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve teknik alanlarda AB'ye uyum yönünde attığı ve atmadığı adımların yıllık bilançosunu ortaya koyan bu belgenin çok iyi incelenmesi gerektiğini söyledi. Büyükekşi, bu ay Meclis'te AB'ye uyum kapsamında görüşülen Türk Ticaret Kanunu'nun yasalaşmasının, şeffaf, rekabetçi ve şartların eşit olduğu bir ortam yaratılması açısından önemli olduğunun altını çizdi.
TİM Başkanı Büyülekşi, bu tür krizler karşısında, ulusal önlemlerin tek başına yetersiz kaldığına dikkat çekerek, "Küresel sorunlara küresel çözümler üretmek gerekiyor, Türkiye açısından AB gibi güçlü bir blok içinde yer almanın taşıdığı önemi hep birlikte yaşayarak görüyoruz" diye konuştu. Eylül ayında taslağı açıklanan Ulusal Programın, aradan geçen 3 aya rağmen hala Bakanlar Kurulu kararına dönüştürülmediğini vurgulayan Büyükekşi, "Bizler iş dünyası olarak Türkiye'nin bu çok önemli projesine iktidarın ve muhalefetin birlikte sahip çıkmasını ve sürecin kısır tartışmalara kurban edilmemesini bekliyoruz" dedi. Büyükekşi, paketten beklentileri konusunda ise, firmaların finansal yapılarının bozulmasını önleyici tedbirler ve istihdamın devamlılığını sağlayıcı önlemler beklediklerini kaydetti.