kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Uzmanlar, zeytinyağının hem en sağlıklı hem de en lezzetli yağ olduğunu onaylıyor.

Yağ savaşları kızışıyor

BURCU ALDİNÇ
10.10.2008
"Yağın da modası olur mu?" demeyin. Çünkü oluyor. Dönem dönem farklı yağlar moda olup, demode oluyor. Bir dönem soya yağı ön plana çıkmıştı, ardından keten tohumu onun tahtına oturuverdi. Fındık üretiminde ilk sırayı alan ülkemizde, fındık fazlalığını eritmek için 'aganigi naganigi' efsanesi yayıldı. "Fındık, cinsel performansı artırıyor," dendi. Tabii yerseniz! Şu sıralarsa sadece ülkemizde değil, tüm dünyada kanola yağı büyük bir çıkış yaşıyor. Özellikle Kanada'da kanola yağı üretimi ve tüketimi ayçiçeği yağını sollamış durumda. Türkiye ise kanolayı henüz keşfediyor. Kanola son zamanlarda yükselişte olan tek yağ çeşidi değil. Lüks restoranların mönülerindeki, 'Kabak çiçeği yağı ile marine edilmiş enginar salatası...' gibi ibareler, o yemeği daha cazip hale getirebiliyor. Bugün bir süpermarkete gittiğimizde cevizden bademe, saf zeytinyağından rivieraya kadar pek çok yağ çeşidi ile karşı karşıya kalıyor ve hangisini satın almamız gerektiğine karar veremiyoruz. Bu da yağ savaşlarının iyiden iyiye kızışmasına yol açıyor.

HEPSİNİN KALORİSİ AYNI
Yeni bir yağ çeşidi piyasaya sürülürken genellikle sağlık faktörünü de yanına alıyor. İyi bir pazarlama stratejisi sonucu, o yağın diğerlerinden daha sağlıklı olduğu söyleniyor. Özellikle diyet yapanlar da 'bu yağ daha sağlıklı ise daha az kalorilidir' mantığı ile o yağı tercih ediyorlar. Oysa Sağlıklı Beslenme Uzmanı Ender Saraç, 1 gram tereyağının da, keçi yağının da, zeytinyağının da aynı kalori olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: "Hepsinden çok yerseniz aynı oranda şişmanlarsınız. Tabii zeytinyağının bunlar arasında en sağlıklı olduğunu söylemek de yanlış olmaz," diyor. Çünkü birçok vitamin zeytinyağı ile tüketildiğinde vücut tarafından emiliyor. Akdeniz ülkeleri en çok zeytinyağını tüketirken, Uzakdoğu'da bunun yerini susamyağı alıyor. Kuzey Afrika'da ise çölde yetişen bir bitkiden elde edilen argan yağı tüketiliyor. Hindistan'da ise hindistancevizi yağı tüketiliyor. Kısacası toplumdan topluma tüketilen yağlar ve alışkanlıklar da değişiyor. Peki ama tüm bu yağ çeşitleri arasında gerçekten hangisi daha sağlıklı, soğuk yemeklerde hangisini kullanmalı, sıcak yemekler ve kızartmalarda hangisi tercih edilmeli, bir dönem içindeki erusik asit oranı nedeniyle kalp ve damar sağlığına zararlı olduğu söylenen kanola yağının son durumu ne? İşin uzmanlarıyla konuştuk ve tüm bu soruların cevabını aldık. Çıkan sonuç ise zeytinyağının hem en sağlıklı, hem de en lezzetli yağ olduğu...
Haberin fotoğrafları