kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Karaciğer yoğurt sever

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
21.11.2008
Karaciğeriniz alışveriş yapmanızdan hoşlanır. Ama bir alışveriş merkezinde değil, organik yiyecekler satan bir dükkanda elbette... Bu yüzden meyve ve yoğurt (az yağlı) tüketenlerin karaciğer kanserine yakalanma riski daha düşüktür. Pek farkına varmazsınız ama karaciğeriniz, her gün sizin için kahramanca işler yapar. Aldığınız besinlerin çoğu genel dağılım için kalbinize gitmeden önce karaciğerinizin zırhlı eldiveninden geçer.

KANSERE KARŞI ETKİLİ
Hangisinin dışarıda kalacağına, hangisinin vücudunuza dağılacağına karaciğer karar verir. En ölümcül kanser türlerinden olan karaciğer kanserine karşı, onun seveceği yiyecekleri tüketmek de bu yüzden geçerli bir sebeptir. Peki, meyve ve yoğurt niçin karaciğeri mutlu eder?

NEDENİ RETİNOL
Kimse kesin olarak bilmiyor ama hücreleri koruyan 'flavonoidler'le yüklü olmaları; onları 'karaciğer kurtarıcısı' haline getiriyor olabilir. Yoğurdun yararlarının ise 'retinol' ile ilgisi olabilir. Retinol, A vitamininin yoğurt, süt ve yumurta gibi gıdalarda bulunan halidir. Retinolün karaciğer kanseri riskini düşürdüğüne dair başka önemli çalışmalar da vardır. Ancak sizi koruması için onu çok fazla tüketmenize gerek yoktur. Sadece yarım kase yoğurt bile etkilidir...