Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany, Türkiye'ye "dost ve müttefik" olarak geldiklerini söyleyerek, ikili işbirliğini daha da geliştirmenin yollarını aradıklarını söyledi.
Gyurcsany, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye'ye gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuk başbakan, görüşmelerde çok önemli konuları ele aldıklarını belirterek, "Türkiye'ye Macaristan adına dost ve müttefik olarak geldik" dedi.
Gyurcsany, Türkiye ve Başbakan Erdoğan'a yönelik dostane duygular içinde olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin Macaristan'ın önemli bir ticari ortağı olduğunu, ticaret hacmi açısından Türkiye'nin AB ülkelerinin ardından 4. sırada bulunduğunu kaydetti.
Konuk başbakan, ikili işbirliğini daha da geliştirmenin yollarını aradıklarını, bu çerçevede enerji alanında Nabucco projesinin anahtar önemde olduğunu bildirdi. Projenin ancak Türkiye ve diğer ilgili ülkelerin desteği ile başarıya ulaşabileceğini ifade eden Gyurcsany, projedeki bir sonraki adımın bu ülkeler arasında bir anlaşmaya gidilmesi olduğunu, bu anlaşmanın amacının da bazı ülkelerin projeye ne şekilde katılacağının netleşmesi olduğunu belirtti. "Önceden var olan bazı engellerin kaldırılacak olmasından memnunuz" diyen konuk başbakan, Türkiye ile AB arasında da enerji transferi konusunda ilerleme kaydedildiğini görmekten memnun olduklarını söyledi.
Gyurcsany, Ocak ayı sonrasında Budapeşte'de Nabucco projesi ile ilgili bir zirve düzenleneceğini hatırlatarak, Başbakan Erdoğan'ın katılımından da memnun olacaklarını ifade etti.
Türkiye'nin AB müzakereleri çerçevesindeki reformlarını takdirle karşıladıklarını belirten başbakan, "Macaristan bu konuda Türkiye'ye verdiği siyasi ve pratik desteğini sürdürmeye devam edecektir ki böylece süreç başarıyla sonuçlansın" dedi.
Konuk başbakan, İstanbul'da Macaristan başkonsolosluğu bünyesinde 5 ülke için kurulacak olan vize başvuru merkezi konusuna değinerek, böyle bir merkezin kurulmasından dolayı çok memnun olduklarını kaydetti. 2010 yılında İstanbul'un yanı sıra Macaristan'ın Pecs kentinin de Avrupa kültür başkenti olacağını hatırlatan Gyurcsany, Pecs'e verilen destekten dolayı teşekkür etti.
Macaristan'daki Türk izleri ve yapılarından övgüyle bahsettiklerini, Osmanlıdan kalan hatıraları devam ettirdiklerini anlatan konuk başbakan, aynı şekilde Türkiye'deki Macar yapılarının da korunmasından memnuniyet duyduklarını bildirdi. Gyurcsany, "Dostluğunuz için teşekkürler ve Macaristan'a güvenebilirsiniz" diye konuştu.
IMF İLE GÖRÜŞMELER
Macaristan'ın IMF ile anlaşma imzaladığı hatırlatılarak, Türkiye'ye ve Erdoğan'a bu konuda ne gibi tavsiyeleri olabileceğinin sorulması üzerine Gyurcsany, şöyle konuştu: "Dostunuz olarak diyebilirim ki, eminim, ne Türkiye ne de sayın başbakanın benim tavsiyelerime ihtiyacı var. Türkiye için en iyisi ne ise zaten kendileri onu iyi bilirler. Bildiği ve inandığı şekilde en iyisini yapacağına inanıyorum."
Nabucco projesi çerçevesinde Türkiye'nin gaz alımı konusunda yüzde 15'lik tercihli tarife oranını düşürüp düşürmeyeceği sorusuna karşılık da konuk başbakan, görüşmeler sayesinde Türkiye'nin pozisyonunu daha iyi anladığını belirtti. Bu konuda iyimser olduğunu söyleyen Gyurcsany, ilgili ülkeler arasında anlaşmaya varılmasının öneminden bahsetti. Gyurcsany, "Türkiye'nin tavrının son derece sorumlu ve esnek olduğunu görüyorum" dedi.
Konuk başbakan bir soru üzerine, vize başvuru merkezine ilişkin bilgi de vererek, bu merkezin Macaristan, Norveç, Letonya, Litvanya ve Slovenya'yı kapsayacağını bildirdi. Bu ülkelerden vize almak isteyenlerin İstanbul'daki Macaristan başkonsolosluğuna başvurabileceğini söyleyen Gyurcsany, kendilerinin bu merkezde diğer ülkeler için de yapılan başvuruları kabul edeceklerini ve söz konusu ülkelere ulaştıracaklarını anlattı. Başvuru sahiplerinin vizelerini bu merkezden ya da isterlerse posta yoluyla alacaklarını belirten konuk başbakan, böylelikle İstanbul'da yaşayanların Ankara'ya vize başvurusu için gelmek zorunda kalmayacağını ve Schengen vizesi alabileceklerini kaydetti.