Giriş Saati : 26.11.2008 12:29 Güncelleme : 26.11.2008 21:49
Türkiye'yi ziyaret eden Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu heyetinin üyelerinden Fransa eski Başbakanı Michel Rocard, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye konusunda AB Dönem Başkanlığı sırasında gösterdiği "tam tarafsızlığı" överken Sarkozy'nin Türkiye vizyonunun biraz değiştiğini söyledi. Rocard, Sarkozy için "Türkiye'yi keşfetti. Washington'da yapılan dev (G-20) finansman toplantısı sırasında etkin, sıcak bir ortağı keşfetti" derken Sarkozy'nin Gürcistan savaşı konusunda Türkiye ile tam aynı siyasi çizgide bulunma gibi güzel bir sürpriz ile karşıladığını da kaydetti.
Son dönemde gerek "Türkiye'ye Evet" kitabıyla gerekse verdiği demeç ve konferanslarıyla Fransa'da Türkiye'nin AB üyeliğinin başlıca savuncularından biri haline gelen sosyalist Michel Rocard, ANKA'nın sorularını yanıtlarken heyetin Ankara'da en üst düzeyde yaptığı temaslardan "memnun" olduğunu belirterek, "Türk dostlarımıza halen Türkiye-AB ilişkilerinde biraz karamsarlığın olduğunu, bunun düzeltilmesi gerektiğini söyleme fırsatını bulduk" dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin tutumunu da değerlendiren Rocard, "Bilinmeli ki Sayın Sarkozy'nin pozisyonu, maalesef Fransız kamuoyunun tutumunu yansıtıyor. Sayın Sarkozy, çok muktedir, çok zeki ve çok kabiliyetli bir adamdır; ancak her Cumhurbaşkanı her şey bilemez. Her şey bilmemesi de normaldır. Kendisi, kaygılı Fransız kamuoyunun doğrultusunda tutum almayı seçti."
"TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ SEMBOL HALİNE GELDİ"
Michel Rocard, Fransız kamuoyunun kaygılarına ilişkin araştırmaların yapıldığına dikkat çekerek "Ve Fransız kamuoyu, Türkiye konusunda kaygılı değil, kitle göç ve özellikle işi kaybetmekten, kırılgan istihdamdan kaygı duyuyor. Ne zaman bir kişi işini kaybederse, bunun göç nedeniyle olduğu izlemi bulunuyor" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin AB'ye katılmasının Fransa için bir sorun oluşturmadığını, Almanya ile kıyasla Fransa'da çok az Türk göçmenin bulunduğunu kaydeden Rocard, buna karşın Türkiye'nin AB üyeliği bir "semböl" haline geldiğini de söyledi.
İstihdamı olumsuz etkileyen ekonomik krizin katkısına dikkat çeken Rocard, "Sayın Sarkozy, Fransızların tutumunu benimsedi ancak tüm Türk yetkilileri, Sarkozy'nin, AB Dönem Başkanı olarak tam tarafsızlık koşullarına uyduğunu gördüler.
AB Konseyi Başkanı olarak Türkiye ile ilgili pozisyonunu dillendiren bir tek cümlesi bile olmadı" şeklinde konuştu.
Michel Rocard, diğer bir soru üzerine Sarkozy'nin, AB Başkanlığını yürüttüğü için altı ay boyunca Fransa Cumhurbaşkanı olarak bir şey söyleyemediğini vurgularken Sarkozy'nin Türkiye'ye yaklaşımı konusunda şunları söyledi:
"Tam tarafsızlık gösterebilmesi müthiş bir şeydir ve ayrıca Türkiye'yi keşfetti. Washington'da yapılan dev (G-20) finansman toplantısı sırasında etkin, sıcak bir ortağı keşfetti. Ayrıca, AB Başkanı olarak Gürcistan'ı yatıştırmak amacıyla Rusya'ya baskı yapmak zorunda kaldı ve Türkiye ile tam aynı siyasi çizgide bulunmak gibi güzel bir sürpriz ile karşıladı. Bütün bunlar iyi oldu. Vizyonu biraz değiştiriyor. O zaman ben daha iyimser oldum."