kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Nalbandyan dün İstanbul'da çalışma yemeğinde bir araya geldi.

'Önkoşulsuz beyaz bir sayfa açtık'

MURAT KARPUZ / DIŞ HABERLER
25.11.2008
Türkiye ile yeni dönem ilişkileri bu sözlerle özetleyen Ermeni Bakan Nalbandyan SABAH'ın "Peki ya muhalifler" sorusuna "Birilerinin liderlik yapması şart" yanıtını verdi..
Futbol diplomasisi ile umutların yeşerdiği Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yakınlaşma devam ediyor. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (OPEC) dönem başkanlığını devralmak ve bir dizi resmi temaslarda bulunmak için dün Türkiye'ye gelen Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan gazetecilere özel bir resepsiyon düzenledi. Nalbandyan SABAH'ın "Ermeni diasporası çevrelerinde ve ülkeniz basınında Türkiye'nin attığı adımların samimiyetten uzak olduğu, aslında Avrupa Birliği üyeliği yolundaki engelleri kaldırmak için bir oyun olduğunu düşünenler var. İlişkilerin normalleştirilmesi sürecinde bu muhalif seslerle nasıl mücadele edeceksiniz" sorusuna şu yanıtı verdi: "Hem Türkiye'de hem de Ermenistan'da ilişkilerin normalleştirilmesini istemeyen olabilir. Bu aşamada siyasetteki güçlü kişiler ve liderlikler devreye girer. Her iki ülkenin ulusal çıkarları için bu liderlerin alacağı kararlar var. Biz kendi açımızdan bunu yapıyoruz. AB üyeliğinin ulusal hedefiniz olması ise doğal olarak Türkiye'nin önceliği ve Ermenistan'ın desteklediği bir durumdur."

ORTAK ÇIKARLARIMIZ İÇİN
Ermeni bakan Türkiye ile Ermenistan arasında yakınlaşmayı engelleyecek hiçbir problem olmadığını da belirterek "Maç daveti bizim için önemli bir başlangıçtı. Bunu bir fırsat olarak görüp iyi değerlendirmeliyiz. Ermenistan, sınırların açılması konusunda önkoşulsuz bembeyaz bir sayfa açmaya hazır. Bu bir tarafın diğerine yaptığı iyilik değil iki ülkenin ulusal çıkarları ve bölgenin ihtiyacı olan bir vizyondur" diye konuştu. Bir gazetecinin sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkiye'de oynanacak futbol maçını birlikte izlemek üzere yaptığı daveti Ermeni meslektaşı Sarkisyan'ın kabul ettiğini söyleyen Nalbandyan, "Başkanımız maç için İstanbul'da olacak" dedi. Azerbaycan'la yürütülen Karabağ sorunu ile ilgili görüşmelerin de bir ilk olduğunu söyleyen Nalbandyan, "Bu olumlu yolda atılmış bir adımdır. Devamı da gelecek" dedi. OPEC dönem başkanlığının sorumluluğunun küresel krizin yaşandığı günümüzde daha da önemli hale geldiğini de söyleyen Nalbandyan bir gazetecinin örgütün Rusya ile Gürcistan, Türkiye ile Ermenistan gibi üyeleri arasındaki sorunları hatırlatması üzerine "Ekonomik işbirliği bir takım sorunların da halledilmesi açısından fırsat olacaktır" dedi.