Çin kurtarma paketine 1.5 trilyon ekledi Çin bölgesel yönetimleri yeni projeler geliştirerek kurtarma paketine 1.5 trilyon dolar daha ekledi. Geçtiğimiz ay 568 milyon dolarlık bir kurtarma paketi sunarak ekonomisine nefes aldıran Çin, bu yeni paket ile daha da güçlü bir çıkış yakalamaya çalışıyor. Enerji projeler , hizmet sektörü ve kırsal kalkınma konusuna ayrılacak olan bu yeni kaynak KOBİ'lere desteği de içinde barındırıyor.
Merkel: Kötü haberler 2009'un ilk aylarında Almanya Başbakanı Angela Merkel, gelecek yılın ilk aylarında kötü haberlere hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Merkel, "Gelecek yılın en azından ilk aylarında kötü haberler alacağımızı hesaba katmak zorundayız. 2010 yılından itibaren her şeyin daha iyiye gitmesi için vatandaşlarla şirketler arasında bir köprü kuruyoruz'' dedi. Merkel, mali krizin otomotiv sanayi dışında diğer sektörlere de yayılmasını önlemek amacıyla gelecek yılın bütçesinde yeni kredi alımını da 18.5 milyar euroya yükselttiklerini hatırlattı.
Kamulaştırmaya son katılan Dubai oldu Petrol fiyatları nedeniyle hatırı sayılır miktarda nakit biriktiren Dubaililer dünyanın en büyük gayrimenkul işlerine imza attılar. Ama küresel kriz ile işler biraz değişiyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin en büyük iki emlak kredisi veren kurumları Amlak ve Tamweel, Devlet Bankası çatısı altında birleştiriliyor. Maliye Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre bu birleşme hissedarları koruma amaçlı. İki şirketin toplam piyasa değeri 681 milyon dolar. Bu rakam görüşmelerin açıklandığı 4 Ekim'de üç kat fazlaydı.
'İran petrol 5 dolara düşse de ayakta' İran ve diğer petrol ihraç eden ülkeler temmuz ayından bu yana üçte iki değer kaybeden petrol fiyatları nedeniyle zor anlar yaşıyor. İran Başkanı Mahmud Ahmedinecad ülke ekonomisinin hâlâ çok güçlü olduğunu söyledi. İddialı bir çıkış yapan Ahmedinecad, petrol fiyatlarının 5 dolara düşmesi halinde bile ekonomilerinin ayakta kalacağını da vurguladı. Ahmedinecad, "Petrol fiyatının 9 dolar olduğu günlerde bile ülke yönetildi. Beş dolar olsa da yönetiriz" dedi. Ancak nasıl bir plan hazırlandığını açıklamadı. Petrol fiyatı 1998 yılında 10 dolara kadar gerilemişti.
Hint Tata da krizde üretime 'Dur' dedi Çin ile küresel krizin en güçlü iki ülkesi unvanını paylaşan Hindistan'ın otomotiv devi Tata'da zor durumda. Tata yöneticileri ABD'deki meslektaşları kadar zor durumda olmasa da ticari araç üretimi yapan Jamshedpur fabrikasını beş günlüğüne kapatma karaı aldı. Sebep olarak azalan talep miktarı gösteriliyor. 6 Kasım'da üç gün kapanan fabrika 25-29 Kasım tarihleri arasında kapıya kiliti vuracak. Dünyanın her yerinde azalan araba satışları nedeniyle Türkiye de dahil bir çok ülkede üreticiler geçici sürelerle üretimlerini azaltıyor. Ekim ayından bu yana tüketicilerin siparişlerinde ciddi bir azalma görüldüğü de belirtiliyor.