İLİŞKİLİ HABERLER
Küreklere asılıp kazandılar
Küreklere asılıp kazandılar
Melis D. ÇALAPKULU
24.10.2008
Görme Özürlüler Derneği ile Pepsi Bottling Group Türkiye çalışanları bir araya gelince ortaya başarılı bir kürek takımı çıktı. Bu takım geçen hafta sonu Haliç'te düzenlenen Dragon Boat Yarışması'nda birinci oldu..
Toplumda farklı olanı kabullenmek ve onu desteklemek... Bu, aslında ülkemizin en önemli sorunlarının çözümünün de başlangıç noktası. Türkiye'de kimi kişi ve kurumlar farklılıklara ve farklı olanlara gerçekten önem veriyor ve somut bir şekilde destekliyor. Bunun bir örneği de şu sıralar Görme Engelliler Derneği (GÖZDER) üyesi görme engelli gençler ve Pepsi Bottling Group (PBG) Türkiye çalışanları arasında yaşanıyor. Başkan Bülent Kelleci dahil sekiz GÖZDER üyesi ve dokuz Pepsi çalışanının oluşturduğu takım, geçen hafta sonu Haliç Kayıkhane'de düzenlenen ve sekiz şirketin katıldığı Dragon Boat Yarışması'na katıldı ve birinci oldu. 2009'un haziran ayında da, kitlelere su sporlarını sevdirmeyi ve takım ruhunu geliştirmeyi hedefleyen bu yarışmanın yine Türkiye'de, Haliç'te yapılacak olan uluslararası ayağına katılacaklar. Hazirandaki yarışmada birinciliği kazananlar ise uluslararası firmalarla, yurtdışında belirlenen şehirlerden birindeki yarışlara katılacak.
GÖRMEZDEN GELMEYE DEVAM EDEMEYİZ
Dragon Boat Yarışması'nda firmalar, kurdukları 17 kişilik grupla yarışmaya katılıyor ve büyük birer kanoya biniyorlar. 18. kişi olarak da profesyonel bir dümenci kendilerine eşlik ediyor. 17 kişiden biri ise davulcu oluyor. Davulcu davula her vurduğunda kürekçiler küreğe asılıyor. Sese göre hareket edildiği için bu yarışlar PBG Türkiye takımındaki görme engelliler için bir avantaja dönüşmüş. Hatta zaman zaman antrenmanlarda uyum sağlamak için Pepsi çalışanları da gözlerini kapayarak kürek çekmişler. Takımın davulcusu ise PBG Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Didem Şinik. Şinik, kurumunun bu sosyal sorumluluk çalışmasının nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: "PBG Türkiye çalışanları, farklılıkları, çeşitli değerleri hep destekler. Bizim gönüllülük aktivitelerimiz vardır. Şirkette her çarşamba yaklaşık 25 tane görme engelli çocuk ya da genci özel bir araçla getirtiyoruz ve üç PBG gönüllüsü, onlara sosyologların tavsiye ettiği kitapları okuyor. GÖZDER'le birlikte yapıyorduk bunu. Sonra 'Başka ne tarz etkinliklerde bir araya geliriz, sizin toplum içinde daha aktif olabilmeniz için neler yapabiliriz?' dedik onlara. Çünkü toplumdan aldığını topluma geri verebilmek çok önemli. Onlar da bize şöyle bir teklifle geldi: 'Biz geçtiğimiz sene Dragon Boat Yarışması'na katılmıştık ama son dakikada haberimiz olmuştu, hiç antrenman yapma fırsatımız olmamıştı. Eğer yardımcı olursanız bu sene sizinle birlikte katılmak istiyoruz.' Biz bunu şirket içinde arkadaşlarla bir duyuruyla paylaştık ve çok büyük talep geldi. Ama kano en fazla 18 insan alıyor. Biri dümenci biri davulcu, kalan 16 kürekçinin yarısı görme engellilerden yarısı da PBG çalışanlarından oluşuyor." "Onlar göremiyor diye biz onları görmezden gelmeye devam edemeyiz," diyen Şinik, hazirandaki yarış için de çok heyecanlı olduklarını söylüyor. Bu çalışma, onların görme engellilere bakış açısını da tamamen değiştirmiş: "Her hafta sonu antrenmanlara bizim ailelerimiz, çocuklarımız da geliyor. Ve sadece biz değil, bütün PBG çalışanlarının ailelerinin de, toplumdaki görme engellilerle ilgili gerçekliğin farkına varmalarını sağladık. Yani onların nerelerde zorlandıklarını, nerelerde eğlendiklerini, beklentilerini öğrendik. Kürek de bir takım olmak, 'ben' yerine 'biz'e geçebilmek için çok uygun bir spor."
İLİŞKİLİ HABERLER
Küreklere asılıp kazandılar
Yayın tarihi: 15 Kasım 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/11/15/ct/haber,729E55D96D984233B3F67894108E2C87.html
Tüm hakları saklıdır.