Giriş Saati : 07.11.2008 09:48 Güncelleme : 07.11.2008 21:57
Diyetisyen Tuğçe Aytulu, gıdaları satın alırken ve saklarken dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı: Plastik kapta turşu ve meyve suyu almayın. Zeytinyağını açıkta bırakmayın. Patatesi ışıksız dolapta saklayın!..
Alışveriş yaparken ne kadar bilinçlisiniz? Uzmanlara göre, ürünlerin yalnızca fiyatlarına ve son kullanma tarihlerine bakmak yeterli değil. Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu, besinleri satın alırken ve saklarken dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı. İşte Aytulu'ya göre, sağlıklı alışverişin püf noktaları:
ALIŞVERİŞİN KURALLARI
* Tüm gıdaları satın alırken son kullanma tarihi ve ambalajının zarar görmemiş olması gibi özelliklere bakın. Ambalajı ezilmiş gıdalar, hava alıp bozulmuş olabilir.
* Ekmek ve benzeri gıdaları satın alırken, ambalaj içinde olanları tercih etmek daha güvenlidir.
* Patates alırken yeşillenmemiş, yarık ve çatlakları olmayanların tercih edilmesi gerekir. File içinde olanlar yerine, tek tek elle seçmeyi tercih edin.
* Pastorize olmayan sütten yapılmış peynir tüketilmemelidir. Bu nedenle açık peynirler yerine, kapalı kutularda satılanları almak daha güvenli olacaktır. Uygun şartlarda üretilmemiş peynirlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı unutulmamalıdır.
* Süt ve hazır meyve suyu satın alırken UHT (Ultra High Temperature) yöntemi ile paketlenen tetrapak kutuda olanlar tercih edilmelidir. Bu ürünler, besin değerini daha az kaybetmiş olan ürünlerdir ve kullanılan yöntem hijyenik olarak en güvenilir teknolojiyle hazırlanıp paketlenen yöntemdir.
* İyi pişmemiş et ürünlerinin tüketimi, bazı mikroorganizmaların bulaşması açısından oldukça riskli ve tehlikelidir.
* Plastik kaplarda saklanan asitli gıdalar, içinde bulundukları kaplarla temas ederek zararlı maddelerin besinin içine geçmesine neden olabilir. Örneğin turşu ve portakal suyu gibi gıdalar, plastik kaplarda saklanmamalıdır. Böyle satılanları tercih etmeyin.