* Diş ipi kullanımı mutlaka gerekli mi? Diş ipi, çocukluktan itibaren mutlaka kullanılmalı. 35 yaşından sonra, özellikle dişeti çekilmeleri olunca dişlerin aralarında çürümeler başlıyor. Bunun önüne geçmenin tek yolu; diş ipi kullanımıdır. Ama bu tarz bir temizliğin asla normal iple yapılmaması gerekir. Normal ip koparak, dişetinin tahriş olmasına neden olabilir. Dişleri sıkışık yapıda olanlar mumlu ve yassı model diş ipi kullanabilir. Piyasada çatal şeklinde hazır diş ipleri bulunmaktadır. Bunlar, diş ipi kullanımını kolaylaştırmak için üretilmiştir ve rahatlıkla kullanılabilir. Çocuğun dişlerinin diş ipiyle temizlenmesi, 12 yaşına kadar ailesi tarafından yapılır. Çocuk o yaşa kadar diş ipi kullanımında zorluk yaşayabileceğinden, ona destek olunmalıdır. Günde bir kez diş ipi kullanılmalıdır. Diş ipi kullanırken dişetlerinin kanaması, acemilikten kaynaklanır. Zamanla bu alışkanlık yerine oturur ve kanama olmaz. Bir dakikada, diş ipiyle bütün ağız temizlenir. Dişleri fırçaladıktan sonra diş ipi kullanmak gerekir. Tercihimiz; her akşam fırçalamadan sonra diş ipi kullanılmasıdır.
* Ağız gargarası da diş sağlığını korumak için etkili bir yöntem midir? Tedavi amaçlı değil, koruyucu amaçlı ağız gargaralarının düzenli kullanılmalarını öneriyorum. Diş fırçalamak yerine, gargara yapmak gibi yanlış bir alışkanlık var. Asla bu yanlışa düşmeyin çünkü tek başına gargara yapmak hiç işe yaramaz. Yeşil ya da mavi renkli sular şeklinde satılan gargaralar koruyucu amaçlıdır. Alkol içermeyen gargaralar tercih edilmelidir. Her fırçalamadan sonra gargara kullanılabilir. Bu uygulama, çürüklere karşı dişleri dirençli yapar ve bakterilerin sayısını azaltır. Türkiye'de çocuk gargaraları yok ama normal gargaraları yarı yarıya sulandırarak, çocuklar da kullanabilir. Sadece, yutmadıklarından emin olmak gerekir.
BEŞ ADIM ATIN!
* Fırça ve macun, diş bakımı için yeterli midir? Yılda bir kez diş hekimine gidip, dişleri temizletmek şart mıdır? Diş bakımı için önerdiğimiz beş adım; doğru ve düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı, ağız gargarası kullanımı, beslenme alışkanlıklarının doğru olması ve düzenli diş hekimi kontrolüdür. Yılda en az bir kez diş hekimine kontrole gitmek gerekir ama mutlaka dişleri temizletmek gerekmez. Düzgün fırçalama yapıyorsanız; dişlerinizde diş taşı oluşmaz. Bazı kişilerin yılda bir kez bile diş temizliği yaptırmaya ihtiyacı olmazken, bazılarının da yılda dört kez dişlerini temizletmesi gerekebilir.
Yayın tarihi: 5 Kasım 2008, Çarşamba Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/11/05/gny/haber,289FC4DDD2D94B41AF5FEF758A6B472A.html Tüm hakları saklıdır.