Sedef artık şeker hastalığı gibi tedavi ediliyor
Sedef hastalığı, insanların psikolojisini öyle bozuyor ki, onları intihara bile sürükleyebiliyor. Doç. Dr. Leon Kircik, "Sedef hastaları enjeksiyon yoluyla iyileşebilir. Ancak ilaçlarını şeker hastaları gibi ömür boyu almalılar" diyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sedef artık şeker hastalığı gibi tedavi ediliyor
Sedef hastalığı çok yaygın bir hastalık olmasa da, insan psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Her ne kadar 'Sedef hastalığından kimse ölmez' dense de, uzmanlar sedef hastalarının yüzde 10'unun intiharı düşündüğünü, yüzde 5'inin ise intihar girişiminde bulunduğunu dile getiriyor. Konya'da düzenlenen 22.Ulusal Dermataloji Kongresi'ne katılan ABD Indiana Üniversitesi'nden Doç. Dr. Leon Kircik, "Hastalara, 'Al, bir tüp kremi başından aşağı sür' demekle olmuyor. Hastanın çektiği acı, ağır depresyona hatta intihara bile neden olabiliyor! Bu hastalığı ciddiye almak ve kesintisiz tedavi etmek gerekir" diyor. Doç. Dr. Kircik, bu hastalıkla ilgili sorularımızı yanıtladı:
ETKİSİ ÖMÜR BOYU SÜRER!
* Sedef, sadece bir deri hastalığı olarak mı nitelendirilmektedir?
Düne kadar sadece bir deri hastalığı olarak görülen ve tedavisi kremlerle yüzeysel olarak yapılan sedef, aslında hayat boyu süren sistemik bir hastalıktır. Aynı şeker hastalığı gibi kontrol altında tutulmalıdır. Bir şeker hastasına, "Artık insülin kullanma, tedaviyi bir yıl durduralım" diyemeyiz. Aynı durum, bir sedef hastası için de geçerlidir.
* Sedef hastalığı, aniden mi ortaya çıkar?
Sedef belirti vermez. Herhangi bir sebeple, herhangi bir yerden patlak verir. Özellikle ortaya çıktığı diz, dirsek, saçlı deri ve kalça gibi bölgeler vardır. Buralardan başladığında, bizim için tanı kolay oluyor. İlk başladığında sedef tanısı koyulamayabiliyor. Egzamalarla, alerjilerle, ilaç döküntüleri veya diğer deri hastalıkları ile karışabiliyor. Adı konduktan sonra ise, tedavisi vardır ve kolaydır.
* Sedef, bulaşıcı bir hastalık mı?
Değil ama böyle etiketlendiği için hastalar için utanç nedeni oluyor. Kalp ve kanser gibi pek çok ölümcül ve ciddi hastalığa göre, hastayı sosyolojik ve psikolojik anlamda çok daha fazla etkiliyor. Depresyondan sonra en fazla etkileyen ikinci hastalık! Sokağa çıkarsan kimse kanser olduğunu bilmez ama sedef olduğunu herkes görüyor. Sabah dişini fırçalıyorsun, sedefinle yüzleşiyorsun. Bu durum hastaları psikolojik olarak çok etkiliyor. Çocuklarına rahatça sarılamayan hastalarımız var. Eşler birbirleriyle ilişkide bulunamıyor. Toplum bu hastalığı 'bulaşıcı' olarak algıladığı için sedef hastasını dışlıyor. Hastalar cüzzamlı muamelesi görüyor. İnsanlar sedef hastalarıyla tokalaşmak, onların elinden para almak istemiyor. Toplum, bu konuda bilinçlenmeli.
* Krem kullanımı, bu hastalığın tedavisinde etkili mi?
Şimdiye kadar kremlerve eski sistemik ilaçlarla tedavi götürülüyordu. Ancak bu ilaçların bazıları böbreklere zarar veriyor ve karaciğeri bozuyor. Bir kısmı da kolesterolü yükseltiyor. Sedef kronik bir hastalık ve yaşam boyu ilaç kullanılması gerekiyor. Şiddetli sedef hastalarında diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve obezite sorunu da var. Bu hastalıklar arasında ilişki var. Biyolojik tedavi, burada devreye giriyor. Alternatif tedavi, sedefi ağırlaştırıyor.
DÜZENLİ ENJEKSİYON ŞART
* İleri derecede bir sedef hastasının ilaçlarla tamamen iyileşmesi mümkün mü?
Tedavi için biyolojik ilaçlar kullanıyoruz. Hastalığa neden olan bir virüs ya da bakteri olabilir. Yeni tedavilerle; mesela haftada bir enjeksiyon tedavisi ile hasta yaklaşık bir ayda büyük ölçüde iyileşiyor. 3-6 ay arasında ise, yüzde 77 iyileşmiş oluyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Sedef artık şeker hastalığı gibi tedavi ediliyor
Yayın tarihi: 3 Kasım 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/11/03/gny/haber,8CCCDAB06793405D87E100CDCBAFC18D.html
Tüm hakları saklıdır.