kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Kabakulak kısırlığa yol açar mı?

Askerdeyken kabakulak geçirdim. Tamamen iyileştiğimi söylediler. Ama ben hala kısır olmaktan korkuyorum. Böyle bir risk var mı? Sinan T./İstanbul

Çocuklarda kabakulak genellikle orta şiddette seyreder ve bir sorun yaratmadan iyileşir. Yetişkinlerde ise hastalık daha şiddetli belirtilerle görülür. Sonrasında başka rahatsızlıkların ortaya çıkma ihtimali, çocuklara göre daha fazladır. Çok seyrek olmakla birlikte, bu sorunları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

* Beyin zarı iltihabı.

* Kadınlarda ve erkeklerde yumurtalık iltihabı: Kadınlardaki yumurtalık iltihabı uzun süreli çocuk sahibi olamama sorununa yol açmazken, erkeklerde bu hal çok seyrek olsa da görülebilmektedir.

* Pankreas iltihabı.

* Düşük riski: Hamile kadınların gebeliğin ilk üç ayında hastalığa yakalanmaları, düşük riskini ortaya çıkarabilmektedir. Buna karşın kabakulağın bebeklerde doğumsal kusur gelişmesi ile ilişkisi yoktur. Endişe ettiğiniz konuya dönecek olursak; 'orşit' yani erkeklerdeki yumurtalık (testis) iltihabı sadece kabakulaktan sonra değil; grip, verem ya da cinsel yolla bulaşan hastalıklardan sonra da görülebilir. Testis şişer, kızarır ve ağrı oluşur. Hasta, yumurtalık torbasının ağırlaştığını hisseder. Böyle bir durum ortaya çıkmışsa, mutlaka hekim kontrolü gerekir. Eğer sorun bakterilerle ortaya çıkmış ise, antibiyotik ile tedavi uygun olabilir. Kabakulak gibi viral hastalıklara bağlı ortaya çıkan orşit tabloları ise, istirahat ve ağrı kesiciler ile düzelir. Kısırlık için iki testisin birden hastalanması gerekir ki; o zaman bile ihtimal küçüktür.