Giriş Saati : 24.10.2008 11:35 Güncelleme : 24.10.2008 18:31
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Turan Çetin, tüp bebek için sosyal güvenlik kuruluşlarının maddi katkısının maliyetleri kurtarmadığını, bu nedenle anlaşmaların yenilenmediğini veya iptali yönünde girişimlerde bulunulduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Çetin, normal yollarla hamileliğin gerçekleşmediği durumlarda, kadından elde edilen yumurtaların kendi vücudu dışında eşinden alınan spermle laboratuvar koşullarında döllenmesiyle elde edilen embriyoların ana rahmine yerleştirilmesi uygulaması olan tüp bebeğe talebin her geçen gün arttığını belirtti.
Türkiye de tüp bebeğe ihtiyaç duyan 150 binden fazla çift bulunduğunun tahmin edildiğini, bunların yarıdan fazlasının bir sosyal güvenlik kuruluşunun şemsiyesi altında bulunduğunu ifade eden Çetin, Devlet isabetli bir uygulamayla bu ailelerin umudunu parasal destekle yeşertiyor ancak bu yeterli gelmiyor dedi. Çetin, tüp bebek uygulaması karşılığında sosyal güvenlik kuruluşlarının bin 240 YTL ödediğini, hastadan alınan katkı payının yüzde 30 u geçemediğini belirterek, şunları söyledi:
Tüp bebek için sosyal güvenlik kuruluşlarının katkısı maliyetleri kurtarmıyor. Kaliteden ödün vermeyen bir hastanede bu uygulama devletin verdiği bedelin yaklaşık iki katına mal oluyor. Bu yüzden birçok hastane tüp bebek anlaşması yapmazken yapanlar da iptali yoluna gidiyor. Bir yanda devletin yetersiz katkısı, diğer yanda bebek özlemi yaşayan aileler bizi vicdanımızla baş başa bırakıyor.
Düşük ücret ödemenin tüp bebek uygulamalarında kalite sorununa neden olmaması gerektiğini belirten Turan, kendisinin de bir tüp bebek merkezinin yönetim kurulu başkanı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
Devletin yaptığı ödeme, işi sadece tüp bebek olmayan merkezleri kurtarır. Çünkü kurum, tüp bebekten kazanmadığını kadın hastalıkları ve doğum gibi başka kalemlerden kazanabilir. Ancak işi sadece tüp bebek uygulaması olan kurumlar için aynı avantaj söz konusu değil. Bu nedenle biz de sosyal güvenlik kuruluşlarıyla sözleşmemizi iptal etmeye hazırlanıyoruz. Çünkü kullandığımız malzemeden, ilaçtan tasarruf edemeyiz, kalitesiz hizmeti göze alamayız.
Devletin, tüp bebek uygulamalarına desteği üç denemeden ikiye düşürdüğünü anımsatan Çetin, Yani kişi ikiden fazla tüp bebek denemesi yapamayacak. Bu nedenle şansı bir de kalite düşürerek azaltmak vicdani ve etik olmaz diye konuştu.
YENİ UYGULAMA
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu na göre devlet, tüp bebek tedavisi için bin 234 YTL ödeme yapıyor. Sigortalı ise yardımcı üreme yöntemlerinin birinci denemesinde yüzde 30, ikinci denemesinde yüzde 25 oranında katılım payı ödüyor. Özel hastaneler, bu katılım payının üzerinde ücret talep edemiyor. Sigortalı, uygulama sırasında kullanılan ilaçlara da yüzde 20 katılım payı ödüyor.
Uygulamanın yapılabileceği çiftlerin en az 3 yıllık evli, kadın 35 yaş sonrası evlenmişse bu sürenin 1 yıl olması gerekiyor. Çiftlerin çocuğu bulunmaması koşulu da aranıyor. Ayrıca, kadının 23 yaşından küçük, 39 yaşından büyük olmaması isteniyor.