kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye Obama dedi

23.10.2008
Ankete göre, Türklerin yüzde 22'si ABD'nin yeni başkanı olarak Demokrat aday Barack Obama'yı görmek istediğini dile getirdi. McCain'e ise sadece yüzde 8 oy gitti..
ABD başkanlık seçimlerine yaklaşık iki hafta kalırken uluslararası bir ankete göre, Türklerin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülke vatandaşı başkan olarak Demokrat aday Barack Obama'yı görmek istediğini belirtti. Gallup kuruluşunun ABD dışındaki dört kıtanın 70 ülkesinde düzenlediği ankette, "Dünyanın geri kalanı seçimlere katılsaydı Obama, Cumhuriyetçi Parti adayı John McCain'den tam 4 kat fazla oy alırdı" sonucu çıktı.

YÜZDE 30 'EVET'
Katılımcıların yüzde 30'u Obama'yı tercih ederken, yeniden koltukta bir Cumhuriyetçi görmek isteyenlerin oranı yüzde 8'de kaldı. Yüzde 62 ise "Bir fikrim yok" yanıtını verdi. Ankete katılan Türklerin yüzde 22'si Obama'yı desteklerken bu oran McCain için sadece yüzde 8'di. "Bilmiyorum" yanıtını verenlerse yüzde 70'e çıktı. Türk halkının yüzde 32'si ise "Seçilen başkan ülkeniz için bir farklılık yaratır mı?" sorusuna "Evet" yanıt ı n ı verdi. Soruya "Hayır" diyenlerin oranıysa yüzde 33'ü buldu. Ankette Türkiye, diğer 14 Avrupa ülke kategorisinde değerlendirildi. Müslüman ülkelerden de en fazla oy Obama'ya gitti. Suudi Arabistan yüzde 50, Lübnan yüzde 45, Filistin yüzde 33 ve Kuveyt de yüzde 32'yle "Evet" dedi. Müslüman ülkelerden en az oy ise "Gerekirse vururum" tehdidinin yöneltildiği Pakistan'dan geldi. Anketin genelinde Obama'ya en fazla oy ise kimseyi şaşırtmayan bir ülkeden geldi. Siyahi liderin babasının ülkesi olan Kenyalıların yüzde 89'u Beyaz Saray'a bir siyahın girmesini istedi. Asya'dan Avustralya; Amerika kıtasındansa Kanada'dan en çok oy Obama'ya gitti. Sadece Gürcistan, Filipinler, Kamboçya ve Laos'ta McCain daha fazla destek aldı.
Haberin fotoğrafları