kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Müftüden kablosuz internet fetvası

Giriş Saati : 13.10.2008 12:29
Adana Müftüsü Mehmet Barış, başkasının kablosuz internetini izinsiz kullanmanın kul hakkına girdiğini söyledi.

Son yıllarda artan kablosuz internet (Wireless) yeni bir tartışmayı da gündeme getirdi. İmkânı olmayan birçok kişi komşusunun aldığı wireless sisteminden yararlanıyor. Birçok belediye de halkın ortak kullanım alanlarında bu sistemi kurarak vatandaşlara ücretsiz internetten faydalanma imkânı sunuyor. Bunun yanında bazı vatandaşlar gizlice, komşularının evine aldığı ve şifrelemediği kablosuz internetten yararlanıyor.

Bu durumun İslam'a göre caiz olmadığını kaydeden Adana Müftüsü Mehmet Barış, "İnternet hizmeti veren kurum veya kuruluş ile bu hizmetten ücret ödeyerek faydalanan şahıs bir başkasının kablosuz internetinden bağlanmasına müsaade ediyorsa bağlanmak caiz olur. Ancak kurum veya şahıstan biri veya her ikisi bunu doğru bulmuyorsa o takdirde bağlanmak caiz olmaz." dedi.

Limitli internette, komşunun internet ağlarından internete bağlanıldığında kotayı aşma ihtimalinin olduğunu aktaran Barış, "Kota aşıldığında ise, ekstra ücret ödenmektedir. Hem komşumuzun ücretini vererek almış olduğu interneti herhangi ücret ödemeden kullanmış oluyoruz, hem de kotanın aşılmasına vesile olarak komşumuzu zarara uğratıyoruz. Buna göre, komşunun internetini kullanmak caiz değildir ve kul hakkına girilmiş olur." diye konuştu.

Limitsiz internet kullanım hattının bir hak olduğuna değinen Barış, "Çünkü kişi internet hattını para vererek almaktadır. Kullanım hakkı hattı alan şahsa aittir. Hat sahibi ve hattı pazarlayan şirket, hattın başkası tarafından kullanılmasına razı değilse bu hattı kullanmak caiz değildir. Ancak bu işi pazarlayan şirket buna bir şey demiyorsa, hattı kullanılan insan da göz yumuyor, daha da önemlisi bir zarara uğratılmıyorsa kul hakkına tecavüz olmayabilir. Fakat haram ve helaller hususunda 'özellikle kul hakkını üzerine almama hususunda' hassas ve dikkatli olan insanlar başkasının internet hattını kullanmaktan uzak dururlar." ifadelerini kullandı
Bunun yanında komşusundan kablo çekerek internet kullanımının da uygun olmadığını dile getiren Müftü Barış, İslam'da en büyük günahlardan birinin kul hakkı yemek olduğunu ifade ederek, vatandaşların bir şeyler yaparken bu konuya çok dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

CİHAN