İLİŞKİLİ HABERLER
Şampanya pislikten köpürür
Şampanya pislikten köpürür
Şampanyayı köpürten şey nedir?
Şampanyayı karbondioksit değil, pislik köpürtür. Bardakta kabarcıkların oluşmasına neden olan şey, bardağın içindeki mikroskobik toz ve tüy parçacıklarıdır. Teknik olarak kadehteki kir/toz/tüy çözünmüş karbondioksitin yoğunlaşmasını sağlayan çekirdekler olarak iş görür.
Mide ülserinin sebebi nedir?
Stres ya da baharatlı yiyecekler değil. Yıllardır süregelen tıbbi tavsiyelerin aksine mide ve bağırsak ülserinin stres ya da hayat tarzından değil, bir bakteriden kaynaklandığı anlaşılmaya başlandı. 1980'lerin başında Barry Marshall ve Robin Warren isimli iki Avustralyalı patolojist, gastrit ve ülseri olan insanların midelerinin alt kısmında tanımlanamayan bir bakterinin önceden kolonileştiğini fark etti. Bu bakteriyi yetiştirip Helicobacter plyori ismini verdiler ve üzerinde deneyler yapmaya başladılar. Bakterinin ortadan kaldırılmasının ülseri de tedavi ettiğini keşfettiler.
Yayın tarihi: 6 Ekim 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/06/gny/haber,7B48A2AB1732436CB9D8FC650D57C57D.html
Tüm hakları saklıdır.