kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kronik hastalığı olanlara psikolojik destek

Giriş Saati : 02.10.2008 14:47
Güncelleme : 02.10.2008 22:24
Yeni Haber
Psikiyatrik Eğitim, Danışma, Araştırma ve Tedavi Merkezinden (PEDAM) Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Güveli, diyabet, hipertansiyon, kanser, ALS, MS gibi kronik hastalığı olanların fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da yıprandıklarını bildirdi.

Güveli, uzun süre devam eden ve tam olarak tedavi edilemeyen kronik hastalıklara dikkati çekerek, bu hastalıkların tam tedavi edilemiyor olsalar bile ilaç tedavisi, özel diyet ve diğer tedbirlerle kontrol altına alınabildiğini anımsattı.

Kronik hastalık teşhisi konulan kişilerin, hastalıklarına ve tedavi programlarına göre yaşamlarını tekrar düzenlemek zorunda kaldıklarına işaret eden Güveli, kronik hastalıkların bazı kişilerde depresyona neden olabildiğini belirtti.

''Diyabet, hipertansiyon, kanser, parkinson, beyin felci, ALS, MS gibi kronik hastalığı olanlar fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da yıpranıyor'' diyen Güveli, kronik hastalıklarla bağlantılı fiziksel değişimlerin de kişilerin psikolojilerine olumsuz etki edebildiğini vurguladı. Kronik hastalıkların ortaya çıkardığı fiziki yetersizlikler nedeniyle insanların başkalarına muhtaç duruma düşebildiklerini anlatan Güveli, şunları kaydetti:

''Bu tür durumlara kadın hastalar daha kolay adapte olurken, erkek hastalar ise yaşadıkları yetersizlik duygusunu kabullenmekte ileri derecede zorlanırlar. Bunun sonucunda erkek hastalar aşırı mızmız insanlar olarak karşımıza çıkarlar.

Sinirli davranışları zaman zaman sözel ve fiziksel saldırganlıkları olabilir. Kadınlar ise fiziki ve fizyolojik özellikleri, ayrıca psikolojik yapıları nedeniyle bakıma muhtaç olmayı daha kolay kabullenebilmektedir. Bunun nedeni de kadın ve erkeğe gerek toplum, gerek fizik özelliklerinin ve psikolojik yapılarını yüklemiş olduğu roldür.

Erkeklerin doğasında güçlülük ve etrafına hükmetmek dürtüsü, kadınlarda ise sahiplenilmek ve korunmak dürtüsü daha ön plandadır. Dolayısıyla erkeklerin kronik hastalıklarda fizik yetersizliklerini kabullenmekte zorlandıkları, bu nedenle daha huysuz ve çekilmez oldukları doğrudur.''

Kronik hastalıkları önlemenin çok mümkün olmadığını, tıbbi tedavilerle ancak kontrol altına alınabildiğini vurgulayan Güveli, ''Kronik hastalığı olanlar psikolojik destek alarak hayatlarını daha kaliteli geçirebilirler'' dedi.

(AA)