kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD'nin Türkiye raporu

AA
20.09.2008
Dini özgürlükler raporuna göre devlet, laikliği korumaya yönelik bazı sınırlamalar dışında özgürlüklere genelde saygılı..
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yıllık Uluslararası Dini Özgürlükler raporunda Türkiye'de devletin, genellikle dini özgürlüklerin uygulanmasına saygı gösterdiği belirtildi.
Ancak laik devleti koruma gerekçesiyle İslami ve diğer dini gruplara bazı kısıtlamalar uyguladığı belirtilen raporda ayrıca devlet kuruluşlarında ve üniversitelerde İslami ifade biçimine önemli sınırlamalar tatbik ettiği ifade edildi. 1 Temmuz 2007-30 Haziran 2008 arası ilişkin siyasi gelişmelere yer verilen raporda özellikle şöyle denildi: "Anayasa, dinin özgür olmasını öngörüyor ve diğer yasalar ve politikalar da, genellikle özgür ibadete katkı sağladı. Ancak laik devletin bütünlüğüne ve varlığına ilişkin Anayasa hükümleri, bu hakları sınırlıyor. Devlet, genellikle dini özgürlüklerin uygulanmasına saygı gösterdi, ancak 'laik devleti' koruma gerekçesiyle İslami ve diğer dini gruplara bazı kısıtlamalar uyguluyor ve devlet kuruluşlarında ve üniversitelerde İslami ifade biçimine önemli sınırlamalar tatbik ediyor." Raporun bir bölümünde de, "Bu raporun kapsadığı dönemde devletin, dini özgürlüklere gösterdiği saygının statüsünde değişiklik olmadı. Yetkililer, devlet dairelerinde ve kamu okullarında İslami başörtüsünün takılmasına ilişkin geniş yasağı uygulamaya devam etti" deniliyor.