kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

E-Tebligat dönemi başlıyor

Giriş Saati : 19.09.2008 10:10
Güncelleme : 19.09.2008 23:21
Yeni Haber
Adalet Bakanlığı, Tebligat Kanunu'nda değişiklik yapılması için düğmeye bastı.

Adalet Bakanlığı Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü "Tebligat Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' taslağı hazırladı. Taslak yasalaşırsa yargıda iş yükü, masraflar azalacak ve davaların görülme süresini kısalacak.

Hazırlanan kanun taslağında tebligatların elektronik posta ile gönderilmesinin önü açılıyor. Elektronik posta yoluyla yapılacak olan tebligat, muhatabın elektronik posta kutusuna ulaştığı tarihten itibaren üç gün sonra yapılmış sayılacak. Taslağa göre, sermaye şirketlerine yapılacak olan tebligatların elektronik posta yoluyla yapılması zorunlu kılınıyor.

Tebligat Kanunu'nun değişmesiyle, posta masrafları azalacak. Tebligat Kanunu'nda yapılacak değişikliğin ardından adalet Bakanlığı veya Başbakanlık nezdinde tüm kişi ve kuruluşlara sadece tebligatlarda kullanılacak bir elektronik posta adresi verecek birim oluşturulacak.

Taslakta, davaların görülme süresini kısaltacak düzenlemeler de yapıldı. Tebligatların yapılmaması veya geç yapılması nedeniyle uzayan davalar, tasarının yasalaşması halinde daha kısa sürede sonuçlanacak. Yargı çevreleri, taslağın yürürlüğe girmesi halinde davaların görülme süresinin yaklaşık 2 yıl öne çekileceğine dikkat çektiler.

KİŞİNİN SON ADRESİNE GÖNDERİLEN TEBLİGAT İLETİLMİŞ SAYILACAK

Kanun taslağında, "Tebligat yapılamaması halinde muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır" hükmü yer alıyor. Bu maddenin yasalaşması halinde, tebligatların yapılamaması nedeniyle uzayan davalar, daha kısa sürede sonuçlanacak. Çünkü, halen yürürlükte olan yasaya göre muhataba ulaşıncaya dek tebligatın yapılması öngörülüyor.

E-POSTA ADRESİNİ VER, TEBLİGATIN MAİLİNE GELSİN

Reform niteliğindeki yasa taslağına göre, kişi ve kuruluşlar dava açtıkları zaman ve kendileri aleyhinde açılacak olan bir davada mahkemeye e-posta adreslerini verirlerse tebligatlar e-posta adreslerine gönderilmeye başlanacak. Elektronik posta yoluyla yapılacak olan tebligat, muhatabın elektronik posta kutusuna ulaştığı tarihten itibaren üç gün sonra yapılmış sayılacak.

İŞTE, TEBLİGAT KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK ÖNGEREN TASLAK

15 maddelik değişikliğin öngörüldüğü taslakta öne çıkan düzenlemeler şöyle:

-"Kazamerciler, merkezyönetim kapsamındaki kamu idareleri, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları, il özel idareleri, belediyeler, köy hükmşahsiyetleri, barolar ve noterler tarafından yapılacak bilcümle tebligat, bu Kanun hükümleri dairesinde Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü veya memur vasıtasıyla yapılır."

-Tebligata elverişli bir elektronik posta adresi vererek, bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik posta yoluyla tebligat yapılabilir.

Sermaye şirketlerine elektronik posta yoluyla tebligat yapılması zorunludur.

Elektronik posta yoluyla tebligat, muhatabın elektronik posta kutusuna ulaştığı tarihten itibaren üç gün sonra yapılmış sayılır.

Elektronik posta yoluyla yapılacak tebligata ilişkin usûl ve esaslar ile bu tebligat sebebiyle alınacak ücret ve bu ücretin aktarılacağı yer ve diğer hususlar tüzükte gösterilir.

-Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.

-Kazamerciler tarafından çıkarılacak tebligatlarda, tebliğ evrakı doğrudan o yerdeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna gönderilebilir.

-İlan alakalının ıttılaına en emin bir şekilde vasıl olacağı umulan ve varsa tebliği çıkaran merciin bulunduğu yerde intişar eden birer gazetede ve ayrıca elektronik ortamda yapılır.

-Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır. Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, tüzel kişiler bakımından resmkayıtlardaki adresleri esas alınır ve bu madde hükümleri uygulanır. Daha önce yurt dışındaki adresine tebligat yapılmış Türk vatandaşı, yurt dışı adresini değiştirir ve bunu tebliğ çıkaran mercie bildirmez, adres kayıt sisteminden de yerleşim yeri adresi tespit edilemezse, bu kişinin yurt dışında daha önce tebligat yapılan adresine Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğunca 25/a maddesine göre gönderilen bildirimin adrese ulaştığının belgelendiği tarihten itibaren otuz gün sonra tebligat yapılmış sayılır.

-Celse esnasında veya kalemde davaya ait evrakın, taraflara, müdahile veya vekillerine tutanağa geçirilmek suretiyle veya imza karşılığında, tebliğ konusu belirtilerek tevdii tebliğ hükmündedir. Bu durumda ayrıca tebliğ mazbatası düzenlenmesi gerekmez.

TASLAK, GÖRÜŞE GÖNDERİLDİ

Yargı organları, üniversiteler ve ilgili bakanlıklara geçtiğimiz hafta içerisinde görüş alınmak üzere gönderilen kanun taslağına ilişkin görüşler geldikten sonra taslağa son şekli verilecek. Adalet Bakanlığı, daha sonra taslağı Başbakanlık'a gönderecek. Başbakanlık'ta son şekli verilecek olan tasarı daha sonra TBMM'ye sevkedilecek.

(ANKA)