Giriş Saati : 19.09.2008 09:52 Güncelleme : 19.09.2008 22:40
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Gürcistan'ın NATO üyesi olmasının ardından bu ülkeye Rusya'nın herhangi bir saldırı gerçekleştirmesi durumunda Amerikan ordusunun şiddetle karşılık vereceğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Tiflis'in NATO üyesi olması durumunda da provokasyona girerse yine karşılık verecekleri uyarısı yapmıştı.
Sky News'e açıklamada bulunan Gates, "NATO sohbet yeri değil. Askeri bir birlik. İttifak anlaşması bunu gerektiriyor. Anlaşmanın beşinci maddesi, ittifakın üyelerinden herhangi birine yönelik bir saldırı olması durumunda bu üyeye yardım sağlanmasını öngörüyor." dedi. Yeni bir soğuk savaş beklemediğini ifade eden Gates, Rusya'nın Sovyetler Birliği olmadığını belirtti. Gates, "Eski Rusya İmparatorluğu döneminden kalma bazı onurları adapte için çalışıyorlar.
Gürcistan'ın uzun vadede Rusya'ya karşı büyük bir zafer kazandığını ispat edeceğine inanıyorum." iddiasında bulundu.
26 NATO üyesi Savunma Bakanları'nın Londra'da gerçekleşen toplantısından sonra İngiliz televizyonuna konuşan Gates'in açıklamalarına NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'dan da destek geldi. NATO Genel Sekreteri Gürcistan'ın NATO üyesi olması için gerekli desteği sağlayacaklarını ifade etti. İngiltere Başbakanı Gordon Brown "Ukrayna ve Gürcistan NATO üyesi olmak istiyorsa bunu mümkün kılmalıyız." dedi. Ukrayna ve Gürcistan'ın, Aralık ayında yapılacak NATO zirvesinde, tam üyelik için son aşama olan 'Üyelik Aksiyon Planı'na dahil olması bekleniyor.
Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliğine karşı çıkan Moskova her fırsatta tepkisini dile getiriyor. Medvedev 12 Eylül'de Kremlin uzmanları olarak bilinen Valday grupla yaptığı toplantıda, Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırdığı 8 Ağustos'u Rusya'nın 11 Eylül'ü olarak değerlendirmişti. Medvedev konuşmasında, "Gürcistan'ın NATO üyesi olması hem Kafkasların hem de NATO'nun istikrarını bozacak. Gürcistan NATO üyesi olsa da provokasyona girmesi durumunda bu ülkeye saldırmaktan çekinmeyiz." uyarısı yapmıştı.
Rusya'ya ağır eleştiri yönelten ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da Moskova'nın Gürcistan'da iktidar değiştirme çabalarında başarılı olamadığını savundu. Rice, "Rus liderler esas hedefleri olan Mihail Saakaşvili yönetimindeki Gürcü hükümetini deviremedi. Bizim şimdi stratejik hedefimiz Rusya liderlerine seçtikleri yolun kendilerini dünya toplumundan daha fazla izole ettiğini anlatmak.
Rusya'nın doğal kaynaklarını silah olarak kullanması, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'ndan tek taraflı olarak çekilmesi, bir kısım ülkeleri nükleer füzelerle tehdit etmesi, küresel barış ve istikrara zarar veren ülkelere silah satmaya devam etmesi gibi davranışlar durumu her geçen gün kötüleştiriyor." eleştirisi getirdi. Rice bu tablonun da gösterdiği gibi Rusya'nın içerde daha otoriter, dışarıda da daha saldırgan konuma geldiğini kaydetti.