İstanbul'da 3 bine yakın cami bulunuyor. içlerinde öyleleri var ki, yüzlerce yıllık geçmişleri, eşsiz mimarilerinin yanı sıra sevilen imamları ve müezzinleriyle Ramazan ayında dolup taşıyor. Jüri üyelerimiz, bu camiler aras›nda en çok tercih edilenleri sıraladı..
SULTANAHMET CAMİSİ
Türk ve İslam dünyasının en değerli anıtlarından Sultanahmet Camisi, altı minareli tek cami olma özelliğine sahip. Tarihi Yarımada'da İstanbul siluetinde önemli bir yere sahip olan bu cami, 'Mavi Cami' adıyla da tanınıyor. 1609-16 yılları arasında inşa edilen caminin mimarı Mimar Sinan'ın öğrencisi Mehmet Ağa. Bir dış avlunun çevrelediği iç avlu ve ana bina, yüksek bir podyum üzerinde bulunuyor. İçeriye açılan üç kapıdan herhangi birinden girildiğinde dış görünüşü tamamlayan boyama, çini ve vitray camlarının zengin ve renkli süslemeleri ile karşılaşılıyor. Yaz aylarında caminin yakınındaki parkta geceleri ses ve ışık gösterileri yapılıyor. Sultanahmet Camisi'nin imamı Emrullah Hatipoğlu'nun vaazları ilgiyle izlenirken, bu camide ayrıca ikinci imam Hasan Kara, müezzinler Metin Balcı, Bünyamin Özçiftçi, Durmuş Akbulut ve Muzzaffer Çelik Endaze görev yapıyor. Ramazan ayı boyunca gece gündüz sürekli ziyaretçilerin akınına uğrayan Sultanahmet Camisi'nde teravih namazları kadınlara da açık. Uğur Arslan, Prof. Dr. Süleyman Ateş, Casim Avcı, Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu, Mehmet Ali Ilıcak ve Nadire İçkale Sultanahmet Camisi'nin çok etkileyici bir atmosfere sahip olduğunu söylüyorlar.
(Aldığı oy: 6)* * * * * *
SÜLEYMANİYE CAMİSİ
Mimar Sinan'ın yedi yılda tamamladığı bu cami, İstanbul'un en görkemli yapıları arasında. Kanuni Süleyman'ın isteğiyle 1550-57 yılları arasında yapılan Süleymaniye Camisi'nin dış güzelliğini seyredebilmek için yapıdan uzakta olmak gerekiyor. En güzel Galata Kulesi veya Haliç'in Galata kesiminden izlenebiliyor. Dört minaresi olan caminin esas binasını büyük bir kubbe örtüyor. Camiye etrafı revaklarla çevrili, ortasında şadırvanı olan iç avludan giriliyor. Yerdeki el yapımı tek örnek, mihraplı halı 1950'li yıllarda yerleştirilmiş. İçerideki en göz alıcı yer ise mihrap duvarındaki orijinal, renkli, Türk motifleri ile süslü vitraylar. Duvarlar, Kuran'dan alınan ayetlerle süslü. Giriş ve yan cephelerde kadınlara ayrılmış balkonlar yer alıyor. Hâlâ restorasyonu süren caminin ibadete açık bir bölümü var. Süleymaniye Camisi'nde Mehmet Sevinç ve Ekrem Nalbant imam hatip olarak görev yaparken, müezzinler Ali Osman Seyhan, Mehmet Düman, Abdüssamet Yazıcı, Mehmet Koçyiğit ezan okumadaki ustalıklarıyla dikkat çekiyor. Alişan, Prof. Dr. Süleyman Ateş, Casim Avcı, Mehmet Ali Ilıcak ve Ercan Saatçi, Süleymaniye Camisi'nin Ramazan ayında mutlaka ziyaret edilmesi gereken camilerden biri olduğunu söylüyorlar.
(Aldığı oy: 5)* * * * *
EYÜP SULTAN CAMİSİ
Eyüp semtinin merkezinde, Haliç kenarındaki Eyüp Sultan Camisi ve Türbesi, İslam dünyasının kutsal yerlerinden kabul ediliyor. Hz. Muhammed'in bayraktarlığını yapmış olan Eyüb el-Ensari, 7. yüzyıldaki Arap kuşatması sırasında burada ölmüş. İstanbul'un Türk kuşatması sırasında mezarı bulunmuş, sonradan türbe ve şehrin ilk camisi buraya yapılmış. İlk cami depremde yıkılınca 1800'de bugünkü cami inşa edilmiş. Özellikle cuma günleri ziyaretçileri çoğalan cami, yaşlı ağaçlar, uçuşan güvercinler, namaz kılanlar, dua ve ziyaret edenlerle mistik bir atmosfere bürünüyor. Avludaki türbenin duvarları değişik çağların çinileriyle kaplı. Ünlü Pierre Loti kahvesi de buraya çok yakın. Ramazan ayında nerdeyse 24 saat boyunca dolup taşan Eyüp Sultan Camisi'nin imamları Metin Çakar ve Osman Yıldırım. Müezzin olarak ise Selahattin Gürer, Şahzet Özpolat, Mehmet Işıldak, Hasan Ersin görev yapıyor. Alişan, Uğur Arslan, Casim Avcı ve Nevin Halıcı en çok beğendikleri camiler arasında Eyüp Sultan Camisi'ni sıralıyorlar.
(Aldığı oy: 4)* * * *
FATİH CAMİSİ
İstanbul'un Fatih ilçesinde Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan Fatih Camisi'nin bir de külliyesi bulunuyor. 1470 yılında Sinaüddin Yusuf bin Abdullah mimarlığında inşa edilen cami, 1766'da yaşanan bir depremden dolayı harabe haline gelmiş. 1771 yılında tamirattan sonra şimdiki halini almış. 29 Ocak 1932'de ilk Türkçe ezan bu camide okunmuş. Caminin ilk inşasından bugüne sadece şadırvan avlusunun üç duvarı, şadırvan, tac kapı, mihrap, birinci şerefeye kadar minareler ve çevre duvarının bir kısmı kalmış. Mimari yapısı ve mistik atmosferinin yanı sıra Fatih Camisi'nin imam hatibi Hafız Osman Şahin'in başarılı Kuran-ı Kerim okumaları da bu camiye olan ilgiyi artırıyor. Ramazan'da teravih namazlarının çok yoğun olduğu camide Bekir Büyükbaş, Necdet Ergin ve Ali Rıza Şahin müezzin olarak görev yapıyor. Jüri üyelerimiz Uğur Arslan, Casim Avcı, Mehmet Ali Ilıcak ve Ercan Saatçi oylarını Fatih Camisi'nden yana kullandılar.
(Aldığı oy: 4)* * * *
BÜYÜK SELİMİYE CAMİSİ
Üsküdar'daki Büyük Selimiye Camisi, 1805 yılında Sultan III. Selim tarafından yaptırılmış. Barok üslubunda yapılmış olan caminin içi, mermer ve tahta oyma işçiliği bakımından zengin. Caminin imam hatibi Zinnuri Kurt, müezzinleri ise Ali Kurt ve İdris Erdem. Jüri üyelerimizden Prof. Dr. Süleyman Ateş ve Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu Büyük Selimiye Camisi'nin mutlaka görülmesi gereken camilerden biri olduğunu belirtiyorlar.
(Aldığı oy: 2)* *
DOLMABAHÇE CAMİSİ
Asıl adı Bezmi Alem Valide Sultan Camisi olan Dolmabahçe Camisi, 1855'te ibadete açılmış. Farklı mimari özellikleriyle diğer camilerden ayrılıyor. Necati Dönmez'in imam hatip olarak görev yaptığı bu caminin müezzini ise Fuat Yıldırım. Jüri üyelerimizden Alişan ve Ercan Saatçi Dolmabahçe Camisi'nin konumu ve mimarisiyle çok güzel bir cami olduğunu söylüyorlar.
(Aldığı oy: 2)* *
HACI BAYRAM VELI CAMİSİ
Ankara'nın Ulus semtinde bulunan Hacı Bayram Veli Camisi, 1427 yılında yapılmış. Camisi ahşap ve ahşap üzerine kalem işi süslemeleri, çini süslemeleri bakımından oldukça zengin bir yapı. 1940 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen cami, bugün de ibadete açık. Ankara'da siyaset dünyasından isimlerin yoğun ilgi gösterdiği bu cami, Ramazan'da da en çok rağbet gören adreslerden biri oluyor. Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu Hacı Bayram Veli Camisi'nin tarihi atmosferinin etkileyici olduğunu söylüyor.
(Aldığı oy: 1) *
OSMANAĞA CAMISI
Kadıköy'ün tam merkezinde yer alan Osmanağa Camisi'nin geçmişi eskilere dayanıyor. Kadı Mehmet Efendi Mescidi harap olunca yerine I. Sultan Ahmet'in Babussaade Ağası Osman Ağa tarafından 1612 yılında yaptırılmış. Zamanla bu cami de harap olunca, 1811 yılında Sultan II. Mahmut tarafından yenilenmiş. Ama 1878'de Kadıköy'de meydana gelen yangın sonunda bu da yanmış; aynı yıl bugünkü cami inşa edilmiş. Cami bahçesindeki çınar ağacı, 1880'de caminin imamı Mehmet Asım Efendi tarafından dikilmiş. İmam hatip olarak Süleyman Kocatürk ve Mehmet Güney'in görev yaptığı camide teravih namazları yoğun ilgi görüyor. Ercan Saatçi, Osmanağa Camisi'ni beğenen jüri üyemiz.
(Aldığı oy: 1) *
ORTAKÖY CAMISI
İstanbul Boğazı'nın en ünlü yapılarından biri olan, denizin hemen dibindeki Ortaköy Camisi'nin resmi adı Büyük Mecidiye Camisi. Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan'a 1853 yılında yaptırılan bu cami, Barok tarzıyla dikkat çekiyor. Geniş ve yüksek pencereler Boğaz'ın değişken ışıklarını caminin içine taşıyacak biçimde düzenlenmiş. Merdivenle çıkılan yapının tek şerefeli iki minaresi var. Duvarları beyaz kesme taştan yapılmış. Muhsin Dursun'un müezzin olarak görev yaptığı cami, Mehmet Ali Ilıcak'ın beğendiği camiler arasında yer alıyor.
(Aldığı oy: 1) *
NUSRETIYE CAMISI
19. yüzyılda İstanbul'un Tophane semtinde inşa edilen Nusretiye Camisi, ilk olarak III. Selim tarafından yaptırılmış. II. Mahmut yanan camiyi yeniden yaptırmış ve camiye Nusretiye adı bu dönemde verilmiş. Mimarı Krikor Balyan olan cami, 1826'da ibadete açılmış. Cami içerisindeki hatlar Osmanlı'nın en değerli hattatları tarafından yazılmış. Muhsin Kurtulmuş'un imam hatip olarak görev yaptığı bu cami, jüri üyelerimizden Nadire İçkale'den oy aldı. İçkale bu caminin özellikle mimarisine hayran olduğunu söylüyor.
(Aldığı oy: 1) *
Alişan (Türkücü)
* Süleymaniye Camisi
* Dolmabahçe Camisi
* Eyüp Sultan Camisi
Uğur Arslan (Sunucu, oyuncu)
* Sultanahmet Camisi
* Fatih Camisi
* Eyüp Sultan Camisi
* Yuşa Efendi Camisi
Prof. Dr. Süleyman Ateş (İlahiyatçı)
* Sultanahmet Camisi
* Süleymaniye Camisi
* Ayasofya Camisi
* Büyük Selimiye Camisi (Üsküdar)
Casim Avcı (İslam tarihçisi)
* Eyüp Sultan Camisi
* Fatih Camisi
* Süleymaniye Camisi
* Sultanahmet Camisi
Nevin Halıcı (Konyalı gurme)
* Eyüp Sultan Camisi
* Ağa Camisi (Beyoğlu)
* Nuruosmaniye Camisi
Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu (İlahiyatçı)
* Sultanahmet Camisi
* Büyük Selimiye Camisi
* Ulu Camisi (Diyarbakır)
* Hacı Bayram Camisi (Ankara)
Mehmet Ali Ilıcak (İşadamı)
* Süleymaniye Camisi
* Sultanahmet Camisi
* Fatih Camisi
* Ortaköy Camisi
Nadire içkale (İşkadını)
* Nusretiye Camisi
* Beylerbeyi Camisi
* Sultanahmet Camisi
* Yeni Cami (Eminönü)
Ercan Saatçi (Müzisyen)
* Dolmabahçe Camisi
* Fatih Camisi
* Süleymaniye Camisi
* Osmaniye Camisi (Kadıköy)
Yayın tarihi: 19 Eylül 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/19/cm/haber,DDF6756263544106B5E51EDF249811E8.html
Tüm hakları saklıdır.