Trekking parkurlarının Kare As'ı
HAZIRLAYAN: NESLİHAN TUNÇ /sabahekler@sabah.com.tr
26.03.2008
Baharın kapıyı çaldığı şu günlerde, yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri, trekking. Doğanın yeniden canlanan renklerini keşfetmek, şehirden uzaklaşmak ve spor yapmak için doğa yürüyüşlerini tercih edebilirsiniz. İşte en güzel trekking parkurları..
Likya Yolu
(Aldığı oy: 5) * * * * *
Dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilen Likya Yolu, Fethiye'den Antalya'ya kadar uzanıyor. Doğal ve tarihi güzellikleri bir arada keşfedebileceğiniz bu rota, yerli ve yabancı binlerce doğa tutkununu buluşturuyor. Likya Yolu jüri üyelerimizden Fatih Türkmenoğlu'nun favorileri arasında: "Her aşamasında ayrı bir manzarayla karşılaşıyorsunuz. Karşınıza antik çağa ait de, günümüze ait de yerleşim çıkabiliyor. İster çadırda, ister otelde kalabilirsiniz." Salih Kurt, "Denize en yakın yollardan biri olduğu için Likya Yolu ideal bir trekking bölgesi," diyor. Burcu Tuğba Düzgüner, "En sevdiğim rota," dediği Likya Yolu'nu şöyle anlatıyor: "Eski bir Likya şehri olan Olimpos'un yıkıntıları arasından, ağaçların gölgelediği üç kilometrelik kumsaldan devam ederek, Gelidonya Burnu üzerindeki terk edilmiş deniz fenerine ulaşabilirsiniz." Prof. Dr. Orhan Kural, Cemal Gülas ve İsmail Şahinbaş da Likya Yolu'na oy veriyor.
Kaçkar Dağları
(Aldığı oy: 4) * * * *
Doğu Karadeniz'de Hopa kıyılarında uzanan Kaçkar Dağları, trekking tutkunlarının en çok tercih ettiği rotalar arasında. Orman, göl, dere, bitki ve hayvan çeşitliliğiyle dikkat çeken Kaçkarlar'da farklı zorluk derecelerinde parkurlar bulunuyor. Prof. Dr. Orhan Kural Kaçkar Dağları'nı sevme nedenlerini şöyle sıralıyor: "Biyolojik çeşitliliğin zenginliği, ulaşım yolları asfalt olmadığı için kitle kullanımına açılmamış olması, burayı cazip kılıyor." Cemal Gülas ise Kaçkarlar'a gitmek için en uygun zamanın haziran ve eylül ayları arası olduğunu söylerken, bu rotada mutlaka görülmesi gereken yerleri şöyle belirtiyor: "Kaçkarlar, Ovit Dağı, Yedigöller, Verçenik, Başyayla, Elevit, Samistal ve Kavrun. Herkes kendi kondisyonuna göre rota seçebilir." İsmail Şahinbaş ise burada dünya ölçeğinde önemli parkurlar bulunduğunu söylüyor. Faruk Pekin de burayı favorileri arasında gösteriyor.
Yörük göçü
(Aldığı oy: 3) * * *
Bahar aylarında Toroslar'da bir trekking turuna katıldığınız takdirde, Yörük obalarına rastlayabilirsiniz. Havaların ısınmasıyla Yörükler, yaylalara göçmeye başlarlar. Son derece misafirperver olan Yörükler, trekkingcileri sıcak yaklaşımları ve gelenekleriyle ağırlıyor. Vedat Atasoy, Manavgat (Antalya)-Bozkır (Konya) arasında her yıl yapılan geleneksel Yörük göçünün, Torosların muhteşem doğasında farklı bir deneyim olduğu görüşünde: "Ancak son yıllarda yapılan yeni yollar, antik patikaların yok olmasına sebep oluyor." Prof. Dr. Orhan Kural bu yolun antik çağdan günümüze kadar kullanılmasının çok cazip olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Orman, göl, ırmak gibi coğrafya çeşitliliğine sahip olması da ayrı bir keyif sunuyor." İsmail Şahinbaş ise kış dönemi dahil haziran ayına kadar Toroslar'ın çok güzel olduğunu söylüyor.
Belgrad Ormanı
(Aldığı oy: 2) * *
İstanbul'un en temiz havaya sahip alanlarından Belgrad Ormanları, şehirden fazla uzaklaşmak istemeyen yürüyüş meraklılarının sık sık tercih ettiği bir bölge. 5300 hektarlık bir yüzölçümüne sahip olan ormanda, çok uzun yürüyüş parkurları bulunuyor. Asfalt yol ile ulaşımı da çok kolay olan Belgrad Ormanları'nda İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak için kurulmuş altı bent bulunuyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında piknikçilerin akınına uğrayan Belgrad Ormanları'nın tek dezavantajı hafta sonları çok kalabalık olması. Jüri üyelerimizden Fatih Türkmenoğlu, Belgrad Ormanları'nın kısa mesafeli yürüyüşler için ideal olduğunu söylerken, Şerif Yenen şehirden tamamen uzaklaşmak isteyenler için göl etrafındaki ağaçlar arasında ideal bir parkur olduğu görüşünde.
Kartepe
(Aldığı oy: 2) * *
Marmara Bölgesi'nin Uludağ'dan sonra en yüksek noktası olan Kartepe, 1602 metre yüksekliğe sahip. Kış aylarında kayak merkezi olarak da kullanılıyor. İstanbul'a yakınlığıyla ilgi çeken Kartepe, engin bitki çeşidi, sık ormanlık alanlarıyla, bahar ve yaz aylarında keyifli yürüyüş rotaları sunuyor. 10 kilometrelik yürüyüş alanı olan bu bölge, jüri üyelerimizden Şerif Yenen'in tercihleri arasında: "Dört mevsimin güzelliğini barındıran Maşukiye'den Kartepe sırtlarına doğru Sapanca Gölü manzaralı orman yürüyüşü, doğa tutkunları için zevkli bir güzergâh." Salih Kurt da trekking için Kartepe'yi tercih ediyor.
Ihlara Vadisi
(Aldığı oy: 2) * *
Aksaray'a 40 kilometre uzaklıktaki Ihlara Vadisi, Hasandağı volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan kanyon şekilli bir vadi. 14 kilometre uzunluğundaki vadide kayalara oyulmuş barınaklar, mezarlar ve kiliseler var. Haluk Özözlü, "Melendiz Çayı'na paralel yemyeşil bitki örtüsü arasında gizli, ötücü kuşların eşliğinde yürürken çok miktarda kaya oyma kilise görebilirsiniz," diyor. Şerif Yenen ise bir saatlik Ihlara Vadisi yürüyüşünün, çoğunlukla düz bir parkurda geçtiğini söylüyor: "Yürüyüş boyunca sağlı sollu kaya bloklarında güvercinlikler, kaya kiliseleri var. Güvercinlik Vadisi de başka bir güzergâhtır."
Kaz Dağları
(Aldığı oy: 2) * *
Çanakkale, Biga Yarımadası üzerindeki Kaz Dağları, batıda Ege Denizi boyunca ve kuzeyde Marmara Denizi'ne doğru, araya nehirleri ve vadileri alarak devam ediyor. Fatih Türkmenoğlu, Kaz Dağları için şunları söylüyor: "Burada yürümek insana, 'İyi ki insanım, iyi ki buradayım,' dedirtiyor." Haluk Özözlü'nün buradaki favori rotaları şöyle: "Şahin Deresi Kanyonu parkuru veya Sutüven Şelalesi, Hasan Boğuldu Şelalesi, Yeşilyurt Köyleri çevresinde bulunan parkurlar. Alpler'den sonra oksijen oranı en yüksek olan bu bölgede yapılan yürüyüşlerde değişik ağaç ve bitki türleri görmek, pınarlardan su içmek, şelale göletlerinde yüzmek mümkün."
Samanlı Dağı Patikaları
(Aldığı oy: 2) * *
Marmara Bölgesi'nde Bursa, Yalova, Sakarya ve Kocaeli arasında uzanan Samanlı Dağları'nın özellikle Kocaeli sınırları içinde kalan bölgelerinde trekking için uygun parkurlar bulunuyor. Jüri üyemiz Orhan Kural, İstanbul'dan kolay ve kısa sürede ulaşılabilir bir konumda olması nedeniyle bu bölgenin çok cazip bir trekking alanı olduğu görüşünde. İsmail Şahinbaş da Samanlı Dağları'nın Kocaeli yönünün trekking için uygun olduğunu söylüyor: "Bitki ve hayvan çeşitliliğinin yanı sıra manzara güzelliği de inanılmaz. Özellikle de körfeze bakan yönde manzarının keyfi daha da artıyor."
Van Gölü Havzası
(Aldığı oy: 2) * *
Van Gölü ve çevresi tarihi zenginliği ve muhteşem manzaralarıyla trekking tutkunlarını çeken yerlerin başında geliyor. Jüri üyemiz İsmail Şahinbaş, Van çevresinde Artos Dağı ve İhtiyar Şahap Dağları'nın bir bölümünün, Bitlis çevresinde Nemrut Krateri ve Süphan Dağı'nın, Hakkâri çevresinde Cilo Sat Dağları çevresinin trekking açısından son derece elverişli olduğunu söylüyor. Orhan Kural da renk tonları, tarihi ve doğasıyla bu havzanın ön plana çıktığını söylüyor ve şunu ekliyor: "Tek mahzuru bazı kısımlarında hâlâ mayın tehlikesi olması."
Yedigöller
(Aldığı oy: 2) * *
Baharın doğadaki uyanışını yakından izlemek ve bir renk cümbüşü yaşamak istiyorsanız, Abant'taki Yedigöller size bu imkânı sunuyor. Doğayla baş başa kalıp, göl ve orman manzaraları eşliğinde yürüyüş yapabilirsiniz. Burcu Tuğba Düzgüner, "İlkbahar ama en çok sonbahar görüntülerine hayran olduğum Yedigöller, doğanın canlanmaya başladığı günlerde trekkingciler için ulaşımı kolay ve nispeten rahat bir parkur avantaji sunuyor," diyor. Faruk Pekin de Yedigöller'in keyifli trekking parkurlarına sahip olduğu görüşünde.
Likya Yolu * * * * *
Kaçkar Dağları * * * *
Yörük göçü * * *
Belgrad Ormanı * *
Vedat Atasoy
(İZ TV genel müdürü)
Yörük göçü
İğneada Subasar Ormanları
Roma Su yolları Tekirdağ-Saray (Gümüşpınar-Karamandere arası)
Rize-Çamlıhemşin (Amkilat-Hazindak-Pokut Yolu)
Burcu Tuğba Düzgüner
(Gezgin)
Yedigöller
Kırmızı Periler Vadisi-Narman Kanyonu
Erfelek Şelaleleri
Likya Yolu
Cemal Gülas
(Fotoğrafçı)
Akdağlar
Kaçkar Dağları
Küre Dağları
Likya Yolu (Çıralı Olimpos ve tüm güney sahili koyları)
Prof. Dr. Orhan Kural
(Gezginler Kulübü Derneği Kurucu Başkanı)
Kaçkar Dağları
Yörük Göçü
Likya Yolu
Van Gölü Havzası
Samanlı Dağı Patikaları (Kocaeli)
Salih Kurt
(Adrenalin.com genel koordinatörü)
Likya Yolu
Çınarcık'taki tepeler
Kartepe
Haluk Özözlü
(Gezi yazarı)
Ihlara Vadisi
Kaz Dağları
Düzce ve çevresi
Dokurcun Yaylası'nda Sülüklügöl ve Sünnet Gölü
Faruk Pekin
(Festtravel'ın sahibi)
Abant Yaylaları-Yedigöller
Kaçkar Dağları
Efteni Gölü-Güzeldere Şelalesi-Pürenli Yaylası-Kardüz Tepesi
Ilıca Şelalesi-Valla Kanyonu- Ilgarini Mağarası-Küre Dağları
İsmail Şahinbaş
(trekking.com.tr sitesinin kurucusu)
Kaçkarlar
Yörük göçü
Likya Yolu
Van Gölü Havzası
Samanlı Dağları (Kocaeli)
Fatih Türkmenoğlu
(Gezi yazarı)
Sapanca
Kaz Dağları
Belgrad Ormanları
Likya Yolu
Şerif Yenen
(TUREB Başkanı)
Kartepe
Belgrad Ormanları
Antalya-Adrasan (Sazak Koyu)
Diğerleri
İğneada Subasar Ormanları
Roma Su yolları Tekirdağ-Saray
Rize-Çamlıhemşin
Kırmızı Periler Vadisi-Narman Kanyonu
Erfelek Şelaleleri
Akdağlar
Küre Dağları
Çınarcık'taki tepeler
Düzce ve çevresi
Dokurcun Yaylası
Efteni Gölü-Güzeldere Şelalesi-Pürenli Yaylası-Kardüz Tepesi
Ilıca Şelalesi-Valla Kanyonu-Ilgarini Mağarası-Küre Dağları
Sapanca
Antalya-Adrasan
Yayın tarihi: 19 Eylül 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/19/cm/haber,B97F35A5E39745A78A82C487B3983D46.html
Tüm hakları saklıdır.