kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türk doktorlarının çığır açan buluşu

Giriş Saati : 17.09.2008 13:04
Güncelleme : 17.09.2008 22:43
Yeni Haber
Dünyada ilk kez iki Türk doktor, hamile kalma oranını yüzde 33 artıran Manyetik Hücre Seçici (MACS) tekniğini keşfetti. Bu yöntem ile baba adaylarının spermleri arasından dünyaya bebek getirme yeteneği en yüksek olanları seçmek artık mümkün.

Türkiye'de üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinin (tüp bebek-mikroenjeksiyon) başarısını yüzde 33 oranında artıran yeni bir uygulama geliştirilerek, bilim dünyasına sunuldu. Dünyada ilk kez, Maya Tüp Bebek Merkezi Laboratuvar Sorumlusu Dr. Enver Kerem Dirican ve Tıbbi Direktörü Op. Dr. Osman Denizhan Özgün tarafından klinik çalışmaları gerçekleştirilen ve yayınlanan MACS tekniği ile baba adaylarının spermleri arasından dünyaya bebek getirme yeteneği en yüksek olanları seçmek artık mümkün.

MACS, tüp bebek tedavisinde embriyo oluşturma ve gebelik oranlarında yüzde 33 başarı oranı ile anne baba adaylarının bebek sahibi olmalarını kolaylaştırıyor. MACS araştırmasının sonuçları, dünyada tüp bebek-mikroenjeksiyon tedavisinin başarısını artıran bir teknik olarak, infertilite alanında önde gelen süreli yayınlardan biri olan "Journal of Assisted Reproduction and Genetics" dergisinde yayınlanmak üzere onaylandı.

Dünyada büyük yankı uyandıran tekniğin iki mucidinden biri olan Maya Tüp Bebek Merkezi Tıbbi Direktörü Op. Dr. Osman Denizhan Özgün, dünyada hücre ayrıştırmak için kullanılan bu tekniği ilk kez kısırlık tedavisinde kullanmaya başladıklarını belirterek, "Türkiye'de ve dünyada bu çalışmaları ilk kez biz yaptık ve olumlu sonuçlarını aldık. Başarı oranı yüzde 33 arttı. İyi sperm seçmenin karşılığını aldık" diye konuştu.

Dr. Özgün, MACS tekniğinin şimdiye kadar merkezde 122 hasta üzerinde uygulandığını ve bunlardan 76'sının hamile kaldığını söyledi. Tekniğin daha da geliştirilmesi için çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Özgün, "Bu teknik daha da geliştirilebilir. Gerek bu teknik üzerine ve gerekse kadınlarından aldığınız yumurtaların iyileştirilmesi ve döllenmiş yumurtaların iyileştirilmesi konularında gelişmeler olacaktır" dedi.

Dr. Özgün, MACS'ın spermleri nasıl seçtiğini söyle anlattı: "Hücre ölümü sürecine girmiş spermleri, sağlıklı spermlerden ayırt etmek için nano partüküller ve özel protein moleküllerinden yararlanıyoruz. Çok küçük demir parçacıklarının etrafına kaplanan protein, sperm örneği ile aynı tüpe yerleştiriliyor ve ölüm sürecine girmiş ve dölleme yeteneğini kaybetmiş spermleri uzaklaştırıyor."

Maya Tüp Bebek Merkezi Tıbbi Direktörü Op. Dr. Osman Denizhan Özgün, MACS tekniğini daha da ileri noktaya taşımaya yönelik Ar-Ge çalışmalarının TÜBİTAK destekli devam ettiğini belirterek, amaçlarının gelecekte sperm yapısından kaynaklanan erkek kısırlığını tamamen ortadan kaldıracak teknikler geliştirerek insanlığın hizmetine sunmak olduğunu kaydetti. Son yıllarda yapılan araştırmalar erkek kısırlığında belirgin bir artış olduğunu gösteriyor.

MACS yöntemi bugün özellikle sperm değerlerinde düşme belirlenen olgulara öneriliyor. Bunun nedeni, sperm değerlerinde düşme gözlenen olgularda ölüm sürecine girmiş sperm oranlarının artış göstermesi. Tekniğin uygulanabilmesi için baba adayının menisinde veya testislerinde tüp bebek-mikroenjeksiyon uygulanabilecek sayıda yeterli spermin olması gerekiyor. MACS yönteminin erkek infertilitesinin alt gruplarında da deneme çalışmaları devam ediyor.

(İHA)