Kış yaklaşırken faranjite dikkat
Giriş Saati : 17.09.2008 11:01
Güncelleme : 17.09.2008 22:43
Kış ayları yaklaşırken farenjit, larenjit, nezle, grip, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi hastalıklara sık sık rastlanacağını belirten Kulak Burun Boğaz Doktoru Mehmet Ali Cantürk, yaşanan hava değişikliği ve hava soğuması nedeniyle uyarılarda bulundu.
Kış mevsimi yaklaşırken üst solunum yolları enfeksiyonlarında önemli bir artış gözlendiğini ifade eden Dr. Mehmet Ali Cantürk, bu enfeksiyonlardan sorumlu olan faktörler ile ilgili olarak, "Üst solunum yolu enfeksiyonunda en çok etkin olan faktörler, virüslerdir. Ayrıca, virüslerin zayıf düşürdüğü bünyelerde, diğer bakterili enfeksiyonlara neden olabiliyor. En çok bildiğimiz, nezle, grip, daha sonra bunların neden olabileceği sinüzitler, bademcik iltihapları, orta kulak iltihapları, larenjitler, giderek aşağıya doğru yayılıyor" dedi.
Kişisel faktörlerin bu hastalıklarda önemli bir etkisinin olduğunu dile getiren Dr. Cantürk, şöyle devam etti: "Bu gibi hastalıklarda kişisel faktörler çok önemli. Bünyenizde doğuştan gelen alerjik bir yapınız varsa, ya da anatomik birtakım özellikleriniz varsa, mesela burun kemiğinizde eğrilik gibi, devamlı ağızdan nefes alıp vermek gibi, bunlar enfeksiyona yakalanmanızı kolaylaştırır. Ayrıca, eğer sigara içiyorsanız, düzensiz bir yaşantınız varsa, risk faktörleri artıyor. Uykunuz bozuksa, yemek düzeniniz bozuksa ve stresli bir yaşamınız da varsa üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmanız mümkün. Yani, stresi yüksek kişiler, diğer kişilere göre daha sık enfeksiyonlara yakalanabiliyor."
5-15 yaş grubu çocukların bu hastalıklara daha sık yakalandığını söyleyen Cantürk, hastalığın hasta kişinin tükürük ve burun salgısından bulaşabileceğini kaydetti. Evde hasta biri olduğunda ortak hiçbir malzeme kullanılmaması gerektiğini aktaran Cantürk, "Eller sabunla sık sık yıkanmalıdır. Faranjit boğaz enfeksiyonu demektir ve yutmayı güçleştirir.
Ateş, titreme, kırıklık, iştahsızlık gibi belirtilerin yanında karın ağrısı, bulantı, kusma da görülebilir. Boyundaki lenf bezleri şişer, bademcikler irileşir ve üzerinde beyaz-sarı iltihap odakları belirir. Boğaz kültürü ya da hızlı strep testiyle doğrulandığında antibiyotik tedavisine başlanır ve 10 gün devam edilir. Yetersiz tedavi bademcik absesi, romatizmal ateş ve nefrit gibi durumlara neden olabilir. Hasta çocuğa bol sıvı, yumuşak yiyecekler, çorba, dondurma verilebilir (soğuk ödemi ve yangıyı alacaktır). Daha büyük çocuklar tuzlu suyla gargara yapabilir" diye konuştu.
Cantürk, bu gibi hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı: "Düzgün yaşam, iyi beslenme, iyi dinlenme, spor yapma, vitamin alma en başta gelen çözüm yollarıdır. Gerçi vitamin almanın bilimsel olarak ya da araştırmayla ispatlanmış bir koruyuculuğu yok, özellikle C vitamininin ama hepimiz inanıyoruz. Belki bunları kullanmak, bir de el yıkamak. Genellikle üst solunum enfeksiyonlarının hep solunum yoluyla bulaştığı düşünülür, ama el yıkamak da bu tür enfeksiyonlardan korunmakta çok önemli, unutmamak gerek."
(CİHAN)
Yayın tarihi: 17 Eylül 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/17//haber,0DDCF4868EDB48FCBF35B30EE9D55205.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.