kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kuduz riskine karşı alınacak önlemler

Giriş Saati : 17.09.2008 11:47
Güncelleme : 17.09.2008 22:43
Yeni Haber
Uzman Dr. Rahşan Bayar, hayvan ısırıklarından sonra kuduz riskine karşı canlı olmayan dokuların temizlenmesi gerektiğini belirterek, "Çok büyük ve kanamalı bir yara yoksa hayvan ısırıkları dikilmemeli, ikincil iyileşmeye bırakılmalıdır veya çok derin yaralarda 1-2 tane yaklaştırma dikişi konulabilir" dedi.

VKV Amerikan Hastanesi'nden Uzman Dr. Rahşan Bayar, kuduz riskli hayvan ısırıklarında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Kuduzun, virüs içeren tükürüğün, bütünlüğü bozulmuş deri ya da mukozalara teması ile bulaştığını anlatan Dr. Bayar, "Kuduz bulaşması için en büyük risk hayvan ısırıklarıdır. Kuduz hayvan saldırgan ve dengesizdir, hareket eden herşeye saldırabilir. Köpekler, kediler, inekler, atlar, kokarcalar, yarasalar, rakunlar ve tilkilerden kuduz bulaşabilir. Fare, sincap gibi küçük kemiricilerle, kuşlar ve sürüngenlerin insana kuduz bulaştırabilme olasılığı çok düşüktür" diye konuştu.

Hayvan ısırıklarında yapılması gerekenleri belirten Uzm. Dr. Bayar, "Isırılan yer (veya tırmalama) bol sabun ve su ile yıkanmalıdır. Canlı olmayan dokular temizlenmelidir. Çok büyük ve kanamalı bir yara yoksa hayvan ısırıkları dikilmemeli, ikincil iyileşmeye bırakılmalıdır veya çok derin yaralarda 1-2 tane yaklaştırma dikişi konulabilir. Koruyucu antibiyotik ikincil olarak gelişecek enfeksiyona karşı etkilidir.

Kuduz virüsü üzerine etkisi yoktur. Tetanoz aşısı ve/veya serumu mutlaka yapılmalıdır. Kuduz aşısına başlamak gerekir. 0- 3-7-14-28. günlerde olmak üzere toplam 5 doz aşı yapılır. Devlet hastaneleri, Enfeksiyon Hastalıkları Poliklinikleri'nde yapılmaktadır. Yaralanmaya neden olan hayvan karantinaya alınmalıdır. 10 gün içinde hayvan ölmezse, kuduz olmadığı düşünülür. Bu durumda son 2 doz aşı yapılmayabilir" dedi.

Uzman Dr. Bayar, kuduz olgularının ve hayvan ısırıklarının İl Sağlık Müdürlükleri'ne bildiriminin zorunlu olduğunu hatırlatarak, "Mutlaka Şişli Etfal Hastanesi, Haydarpaşa Numune Hastanesi, Haseki Hastanesi gibi devlet hastanelerinde bulunan kuduz istasyonlarından birine başvurmalısınız. Düzenli pansumanlar, yara yerinde gelişecek ikincil enfeksiyonlardan korunmak için çok önemlidir" açıklamasında bulundu.

(İHA)