Giriş Saati : 07.09.2008 09:49 Güncelleme : 07.09.2008 13:21
Türk halkının yüzde 40'ı hiç yaz tatili yapmıyor, tatil yapanların tercihi ise deniz kenarı.
GFK Türkiye'nin yaptığı ''Tatil Alışkanlıkları'' araştırmasına göre, Türkiye'de yılda bir ve daha fazla kez yaz tatili yapanların oranı yüzde 48 düzeyinde. Halkın yüzde 40'ı hiç yaz tatiline çıkmıyor, daha seyrek yaz tatili yaptığını belirtenlerin oranı ise yüzde 12.
Yaz tatili yapma oranının en yüksek olduğu grupları genç yaş grupları ve AB sosyo-ekonomik grup oluşturuyor.
Yüksek gelir grubu arasında yılda 1 veya daha fazla kez tatil yapanların oranı yüzde 72'yi bulurken, bu oran düşük gelirli grupta yüzde 28,8'de kalıyor. Ege ve Marmara bölgeleri tatil yapma oranı açısından başı çekiyor. Ege'de tatil yapanların oranı yüzde 61,9. Bunu yüzde 58,7 ile Marmara Bölgesi izliyor. Tatil yapma oranının en düşük olduğu bölge yüzde 17 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Türkler, kış tatiline ise fazla rağbet etmiyor. Kış tatili yaptığını belirtenlerin oranı sadece yüzde 7'yi buluyor.
TATİLE ÇIKARKEN OTOBÜS TERCİH EDİLİYOR
Tatile çıkanların yüzde 62,7'si otobüsle, yüzde 45,9'u kendi otomobiliyle, yüzde 9,2'si uçakla seyahat etmeyi tercih ediyor. Trenle, gemiyle ve araba kiralayarak tatile çıkanların oranı ise oldukça düşük.
2005 yılında yüzde 5,3 olan uçakla seyahat etme oranının da kentlerde yüzde 42 oranında arttığı dikkati çekiyor.
Diğer taraftan, her 10 kişiden biri bugüne kadar yurt dışına çıkmış. Yurt dışına çıkma oranının 2005 yılından bu yana değişmezken, bugüne kadar yurt dışına çıktığını belirtenlerin oranı yüzde 10. Yurt dışına çıkma nedenleri arasında tatil ve iş başta geliyor.
Tatile gidenlerin ya da gitmek isteyenlerin yüzde 70'i tatilini ''deniz kenarında ya da kumsalda'' geçirmeyi tercih ederken, tatilini evde geçirmek isteyenlerin oranı yüzde 7,5'i buluyor.
TATİL ALIŞKANLIKLARI
Tatilde yüzmek yüzde 51 ile en çok tercih edilen alışkanlık olurken, bunu yüzde 47 ile yürüyüşe çıkmak, yüzde 37 ile alışveriş yapmak, yüzde 35 ile güneşlenmek izliyor.
Kadın ve erkeklerin tatil alışkanlıkları arasında da farklıklar görülüyor. Kadınlarda yüzde 48 oranı ile yürüyüş ve yüzde 47 oranı ile alışveriş ilk iki sırada yer alırken, erkeklerde ise yüzmek yüzde 57, yürüyüş ise yüzde 45 oranı ile ilk tercihler arasında bulunuyor.