kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünyanın gözü bu ziyarette

DIŞ HABERLER
Güncelleme : 05.09.2008 07:12
* BBC (İngiltere): Ziyaret, iki ülke ilişkilerinde buzların çözüldüğüne işaret ediyor. İki ülke arasında diplomatik ilişki yok ve sınırlar kapalı. Cumhurbaşkanı Gül, Erivan'ı ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı olacak. Ermeni milliyetçiler, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın davetini, "ülkenin milli çıkarlarına ihanet" olarak nitelendiriyor. Türkiye'de de bazı yazarlar, "Türkiye'nin düşmanı" olarak nitelendirdikleri bir ülkeye Gül'ün gitmesini sorguluyor.

* The Guardian (İngiltere): Ziyaret kararı iki ülke arasında uzun bir geçmişe ve duygusal temellere dayanan yabancılaşmanın sona eriyor olabileceği anlamına geliyor. Bu her iki ülke açısından da muhteşem bir ilerleme olabilir. Türkiye Ortadoğu ve Kafkaslar'da yeni ve umut verici bir arabuluculuğa soyunuyor. Ancak komşusuyla düşmanlık yaşayan bir ülke olarak kaldığı müddetçe etkili olamaz. Fakir ve tecrit edilmiş Ermenistan, dünyanın geri kalan bölümüyle Türkiye sayesinde yeniden ilişki kurabilir.

* CNN (ABD): Cumhurbaşkanı Gül cumartesi günü iki ülke arasındaki milli futbol maçını izlemek üzere Erivan'a gidiyor. Bu ziyaret, uzun bir düşmanlık tarihine dayalı iki komşu arasında ilişkileri geliştirecek.

* AFP (Fransa): Gül'ün ziyareti Osmanlı dönemindeki kitlesel ölümler nedeniyle iki ülke arasında yüzyıla yakın bir zamandır süren düşmanlıkta yumuşamaya yol açabilir. Diplomatik ilişki bulunmayan iki ülke arasında bu maç ziyareti, yeni bir dostluk iklimi yaratabilir. Diplomatik kaynaklar, Gürcistan ve Rusya arasında baş gösteren krizin bölgeyi ve dünyayı etkilemeye devam ettiği bir dönemde gerçekleşen ziyaretin birkaç saat süreceğini belirtiyor.