Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Balkanlarda kalıcı barışın sağlanmasına önem veren Türkiye'nin Bosna-Hersek'in egemenliğinin siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğü sürdürülmesine katkı sağlamaya devam edeceğini söyledi. Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyeleriyle yaptığı görüşmede, enerji, turizm ve ulaştırma konularının ele alındığını belirterek, Türk yatırımcıları Bosna-Hersek'e yatırım yapmaya çağırdı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silajdziç ile Konsey üyeleri Nebojsa Radmanoviç ve Zeliko Komşiç'i Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Görüşmenin ardından Gül ve Slajdziç ortak bir basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül yaptığı açıklamada, Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki ilişkilerin yoğunluğunu yitirmeden devam ettiğini söyledi. Balkanlarda kalıcı barışın sağlanmasına önem veren Türkiye'nin Bosna-Hersek'in egemenliğinin siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğü sürdürülmesine katkı sağlamaya devam edeceğini vurgulayan Gül, şöyle konuştu:
"Türkiye, Bosna-Hersek'in birliğinin yerleşmesi için toprak bütünlüğüne çok önem vermekte ve tüm etnik gruplarla yakın ilişki içinde hareket etmeye çalışmaktadır. Bosna hersekin istikrarlı etkili bir şekilde Avrupa ile ilerlemesini çok arzu etmekteyiz. Bu bağlamda, Bosna-Hersek'in 2008 Haziran ayında AB ile işbirliği ve ortaklık imzalaması çok önemli bir gelişmedir. Sırp savaş suçlusu Karadziç'in de adalete teslim edilmesi bizi mutlu etmiştir."
Cumhurbaşkanı Gül, görüşmede, enerji, turizm ve ulaştırma konularının da ele alındığını belirterek, "Türk yatırımcıların bu alanlara ilgi göstermesini istiyoruz. Umarım bu ziyaret iki ülke arasında işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Silajdziç ise, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerden gayet memnun olduklarını belirterek, ekonomik ilişkilerin de en kısa zamanda iyi bir noktaya gelmesini umduklarını söyledi. Türk yatırımcılara seslenen ve Bosna-Hersek'te yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu vurgulayan Silajdziç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İzin verirseniz ülkemin reklamını yapayım. Ülkemizde yatırım yapmanın tam zamanındır. Enerji konusunda Bosna-Hersek su potansiyellerinin yüzde 60'ını kullanmamaktadır. Enerji alanında kullanılmayan en büyük potansiyel bizim ülkemizdedir. Bunun haricinde birçok potansiyel daha mevcuttur. Ormancılık sektörü ve turizm sektöründe ilerlemeler kaydedilecektir. Bosna-Hersek'e yatırım yapma zamanı şimdidir, 1-2 yıl sonra her şey çok daha pahalı olacaktır."
Savaş sırasında AGİT'in rakamlarına göre, Bosna'yı 2.2 milyon insanın terk ettiğini ve savaş sonrasında sadece 1 milyonu aşkın insanın ülkeye geri döndüğünü dile getiren Silajdziç, "Bosnayı savaş sırasında terk eden vatandaşların tekrar ülkeye dönmesi bizim için önemlidir. Durum böyle kalırsa o zaman medeni bir toplumdan, medeni bir Avrupa'dan ve adil bir hukuktan bahsedemeyiz. Artık bu bölgenin artık barış istikrar ve refah içinde yaşamasının zamanı gelmiştir" dedi.
Silajdziç, Kafkaslardaki gelişmeler ve Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanımasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise şunları söyledi:
"Biz konseyin resmi gündeminde konuya henüz değinmedik, resmi bir karara varmadık. Ama bir kararımız var ve kimseyi şaşırtmamalı. Biz yaşadıklarımızdan dolayı sivillerin böyle bir duruma maruz bırakılmamasını istiyoruz. Uluslararası hukuk çerçevesinde yapılması gerekenler neyse yapılsın yeter ki insanlar ölmesin."
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, davetli olduğu Erivan'daki milli maça katılıp, katılmayacağı şeklindeki soruya "Günü geldiğinde bu konuyla ilgili size bilgi vereceğim" yanıtını verdi.