kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
3 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ali Babacan Sergei Lavrov

'Ayrımcılık yok, mevzuatı bekleyin'

Güncelleme : 03.09.2008 02:20
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Ticarete siyaset karışmaz" diyerek gümrük mevzuatının basitleştirmesiyle TIR girişleri ile ilgili sorunun biteceğini belirtti..
Rusya'nın gümrüklerde başlattığı denetimler Türk mallarını taşıyan TIR'ların gümrük kapılarında yığılmasına ve ihracatının olumsuz etkilenmesine yol açtı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, ülkesinin gümrüklerindeki uygulamaların, ayrım gözetmeksizin tüm ülke malları için uygulandığına dikkat çekerek, sorunun doğmasına neden olan gümrük mevzu atının basitleştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

'TİCARETE SİYASET KARIŞMAZ'
Konuyu Babacan ile de paylaştığını ifade eden Lavrov, gümrük mevzuatındaki basitleştirmenin tamamlanmasının ardından bu sorunun çözümleneceğini söyledi. Lavrov, birçok ülkeden yapılan et ve diğer gıda ürünleri ithalatında sorunlar yaşadıkları için denetimlerin sıkılaştırıldığını belirtti ve başta ABD olmak üzere, Polonya, Brezilya gibi ülkelerden yapılan et ithalatını büyük ölçüde durduklarına işaret etti. Lavrov, engelleme yaptıkları gıda ürünleri için "Standartlarımıza uygun değildiler" dedi. Ticarete siyasetin karışmadığını da vurgulayan Lavrov, Türkiye ile ticareti devam ettirmek istediklerini söyledi.

'İŞBİRLİĞİ ÇÖZÜM OLACAK'
Lavrov "Rusya doğalgazı kesmeyi hiç düşündü mü?" şeklindeki bir soruyu "Çılgınca bir şey bu, neden böyle bir şey düşünülsün ki? Rusya, petrol ve doğalgaz konusunda hiçbir zaman anlaşma ihlalinde bulunmadı" diye yanıtladı. Dışişleri Bakan Ali Babacan, görüşmede son dönemde ortaya çıkan Rus gümrüklerinde Türk mallarının uzun süre incelemeye tabi tutulması sorununu da ele aldıklarını belirterek, "Bu sorunun Rus tarafından beklediğimiz esneklik ve işbirliği yaklaşımı sayesinde aşılacağına inanıyoruz" dedi.