kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
3 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Talat - Hristofyas görüşmesi

Güncelleme : 03.09.2008 23:26
Yeni Haber
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasındaki görüşme sona erdi.

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun'un resmi ikametgahında yapılan görüşmeye, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer da katıldı.

KIBRIS'TA MÜZAKERE SÜRECİ RESMEN BAŞLADI

Kıbrıs'ta çözüme ve birleşmeye yönelik müzakere süreci resmen başladı. Adanın Rum ve Türk liderleri, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun'un Lefkoşa'daki ara bölgede bulunan ikametgahında bir araya geldi. Müzakerelerin resmen başladığını gösteren sembolik buluşmanın ardından liderler basının karşısına çıkarak açıklamalarda bulundu.

İlk önce BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Avustralya eski Dışişleri Bakanı Alexander Downer, kabul edilen ortak açıklamayı okudu. Downer, "Böyle bir görüşmeye ev sahipliği yapmak BM için bir onurdur" dedi. Bugünün Kıbrıs için tarihi bir gün olduğunu söyleyen Downer, sorununun çözümünde iyimser olmak için de birçok neden bulunduğunu kaydetti. BM yetkilisi Downer, bugünden itibaren başlayan süreci artık Rum ve Türk liderlerin yürüteceğini ve BM'nin sürece destek sağlayacağını dile getirdi. BM yetkilisi, Talat ve Hristofyas'ın bu süreçte göstereceği liderliğin, elde edilebilecek başarıda önemli bir rol oynayacağını kaydetti.

Kıbrıs sorununun çözülemeyecek bir problem olmadığına dikkat çeken Alexander Downer, Rum ve Türk liderlerin geçmiş toplantılarda yaptığı açıklamaların, çözümün çerçevesini oluşturduğunu belirtti. Kıbrıs sorununda geçmişten gelen bir birikim olduğunu kaydeden Avustralya eski Dışişleri Bakanı, liderlerin de bundan faydalanabileceğini hatırlattı. BM yetkilisi son olarak iki halkın ve adanın yeniden birleşmesinin tüm Kıbrıslıların çıkarına olduğunu vurguladı.

HRİSTOFYAS: "ÇÖZÜM, AB ÇERÇEVESİNDE OLMALI"

Ardından Hristofyas ve Talat birer açıklama yapmadan basın mensuplarının sorularına geçildi.

İki lidere de müzakerelerin geleceği ve umutlu olup olmadıkları yönünde bir soru yöneltildi. Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, çözüm için "ortak bir istek, ortak bir çaba" olduğuna değinirken, "Çözümü en kısa zamanda bulma hedefindeyiz" diye konuştu. Hristofyas, AB üyesi olduklarını hatırlatarak, "Çözümün AB çerçevesinde olması gerektiğini" ifade etti. Kıbrıs'ın toprak bütünlüğüne herkesin saygı duyması gerektiğini dile getiren Hristofyas, şöyle ekledi: "Biz tek devlet üzerinden çözüm bulunmasını istiyoruz. BM ile tam bir işbirliği içinde olacağız."

TALAT: "İNŞALLAH YIL SONUNDA ÇÖZÜME ULAŞMIŞ OLACAĞIZ"

KKTC Cumhurbaşkanı Talat da kendisine Türkiye'nin tutumuyla ilgili yöneltilen bir soruya "Ankara bu süreci desteklemektedir." diye cevap verdi. Talat, ayrıca Rum tarafıyla müzakerelere sıfırdan başlamadıklarını ve müzakerelerin çok uzun sürmeyeceğini vurgulayarak "Bu yılın sonunda bir çözüm olacaktır" diye konuştu. 1960 garanti ve ittifak anlaşmalarının devam etmesi gerektiğini kaydeden Talat, "Amacımız bölünmüş olan adayı, iki toplumun yaşadığı ortak bir varlık haline getirmek" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR, GÜLÜŞMELERE YOL AÇTI


Gazetecilerin sürekli olarak Türkiye ile ilgili soru sorması ise gülüşmelere yol açtı. Talat, gazetecilere "Sürekli Ankara'yı soruyorsunuz. Ankara çözümü desteklemektedir" dedi. Hristofyas ise sürekli Ankara ile ilgili soru soran gazetecinin, "Çok iyi bir gazeteci olduğunu" ifade etti.

Sorularında ardından Alexander Downer, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından gönderilmiş olan bir mektubu okudu. BM Genel Sekreteri, mektubunda görüşmelerin başlamasından dolayı her iki tarafı da kutlarken, BM'nin her iki tarafı da desteklediğini kaydetti.

Ardından liderler basın mensuplarına poz vererek ikametgahtan ayrıldılar.

AJANSLAR