Dünyada ve
Türkiye'de en yüksek oranda ölüme yol açan hastalıklardan biri olan kansere karşı mücadele yoğunlaşıyor.
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) tarafından yapılan bir açıklama ile tüm dünyada insanlığın korkulu rüyası haline gelen kanserin tedavisi ve yönetilebilir, kronik bir hastalık olması için araştırmaların yoğunlaştığı belirtildi. Amerikan Araştırmacı İlaç Firmaları ve Endüstrisi Derneği (PhRMA) tarafından yayımlanan raporda araştırmacı ilaç firmalarının farklı kanser türlerine karşı toplam 750 yeni ilaç adayı üzerinde çalıştıkları belirtildi. Yeni ilaç çalışmalarının çoğu halen klinik araştırma aşamasında bulunurken, bazıları da Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu'nun (FDA) onayını bekliyor.
Raporda yeni ilaçların hastaların kullanımına sunulmasıyla, kanserin daha az ölümcül ve diyabet gibi yönetilebilir bir hastalık olması yönünde önemli bir mesafe kaydedileceği, ayrıca toplum için ekonomik açıdan da ciddi yararlar sağlanacağı vurgulandı. Verilen bilgiye göre, kanser hastalığının halen ABD'ye yıllık maliyeti 219,2 milyar doları buluyor. Bu miktarın içinde tedavi masraflarının yanı sıra hastalık ve ölüm yüzünden kaybedilen iş gücünden kaynaklanan maliyet de yer alıyor.
Araştırmaya göre; her yıl farklı kanser türlerinden 100 bini aşkın kişinin yaşamını yitiriyor,
Türkiye'de kanser, en fazla ölüme yol açan ikinci hastalık olma özelliğini koruyor.
TÜMÖRLER HEDEF ALINDIRapora göre yürütülen çalışmaların önemli bir kısmı tümörleri daha etkin bir şekilde yok etmeyi ve kemoterapinin daha etkili olmasını hedefliyor. Tümörlere karşı geliştirilme aşamasında olan 204 yeni ilaç adayı bulunuyor. Ayrıca lösemiye karşı 122, akciğer kanserine karşı 110, meme kanserine karşı 90, prostat kanserine karşı 88 ve lenf kanserine karşı 86 yeni ilaç adayı üzerinde çalışılıyor. Bunun yanı sıra başta beyin, cilt, mide, bağırsak ve karaciğer olmak üzere pek çok farklı kanser türüne karşı araştırmalar yürütülüyor.
Yapılan çalışmalarda kansere karşı mücadele için farklı yöntemler üzerinde duruluyor. Bunlar arasında kemoterapinin etkisini azaltan bir proteinin yok edilmesi veya sadece belirlenen kanserli hücrelere saldırıp hastanın bağışıklık sisteminin harekete geçirilmesi gibi yöntemler yer alıyor.
"YENİLİKÇİ İLAÇLAR YAŞAM KURTARIYOR"
Kanser alanındaki araştırmalarla ilgili bir açıklama yapan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Genel Sekreteri Engin Güner, "Günümüzde en korkulan teşhislerden birinin kanser olduğunu" hatırlatarak şöyle devam etti:
"Ne yazık ki dünyada her yıl milyonlarca insan çeşitli kanser hastalıklarından yaşamlarını kaybediyor. Ancak araştırmacı ilaç ve biogenetik firmalarının geliştirdiği yenilikçi ilaçlar bu alanda da umut veriyor. Kansere karşı sürekli yeni kazanımlar elde ediliyor. Halen geliştirilme aşamasında olan yeni ilaç adaylarının da hastalara sunulmasıyla, kanserin tıpkı diyabet veya kalp damar hastalıkları gibi, yönetilebilir bir hastalık "Önemli olan yenilikçi ilaçlara zamanında erişerek gerekli tedaviyi yaptırabilmektir. Türk hastalarının da yenilikçi ilaçlara Amerikalı ve Avrupalı hastalarla aynı zamanda erişebilmelerini sağlamayı hedeflemeliyiz. AİFD olarak başta Sağlık Bakanlığı ve sektörümüzdeki diğer kurumlar ile uyum içinde, kimi zaman 2 - 3 yıla kadar uzayan yenilikçi ilaçlara erişim konusundaki çalışmalarımıza devam etmekteyiz."
ANKA