Ekonominin kötüye gittiği dönemlerde sağlık sorunlarına sebep olan sigara ve içki gibi kimi alışkanlıkların terk edildiği, kazaların azaldığı dolayısıyla ekonomik çalkantıların sağlık için "yararlı da olabildiği" belirtiliyor.
Los Angeles Times gazetesi "Çalkantılı Bir
Ekonomi Gerçekten Kamu Sağlığını İyileştirebilir mi?" başlıklı haberinde, Gallup araştırma şirketinin bu ay yaptığı bir ankete göre, 10 Amerikalıdan 8'inin ülkenin yanlış yöne doğru gittiğini düşündüğünü, diğer yandan Temmuz ayı işsizlik rakamlarının yüzde 5,7 olduğunu hatırlatıyor. Bu çerçevede ekonomik sorunlar yaşanan dönemlerde bazı bilimsel araştırmaların sağlığın bir açıdan kötüleştiğini, fakirlik ve işsizlik dönemlerinde obezitenin, diyabet vakalarının, astım, böbrek rahatsızlıkları ve bazı kanser türlerinin arttığını gösterdiği belirtiliyor.
Haberde diğer yandan, "Ama tuhaf olan kötü zamanlar sağlık için iyi de olabiliyor" denilerek, istatistiklerin
ekonomi kötüleştiğinde trafik ve iş kazalarının azaldığını, alkol ve sigara tüketiminin düştüğünü gösterdiği vurgulanıyor.
North Carolina Üniversitesinden
ekonomi profesörü Christopher J. Ruhm ise "İşsizlik arttıkça, ölümler azalıyor" diyerek bu teze destek veriyor. Ruhm'un araştırması kalp hastalıklarının en önemli nedenlerinden olan obezite, sigara tüketimi ve hareketsiz hayat tarzının, ekonomik duraklama dönemlerinde azaldığını ortaya koyuyor.
Bu çerçevede haberde, konuya şüpheli yaklaşan uzmanların bile ekonomik zorluk dönemlerinde daha az içki tüketildiği, daha az kavga edildiği ve daha az risk alındığı konusunda hem fikir olduklarına dikkat çekiliyor.
AA
Yayın tarihi: 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/27//haber,B9B31EEBB1E9418C935849D0C70AB556.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.