"Lise kaçaklarını" askere almak için hazırlık okulu kuruldu
Austin Swarner, kanserle mücadelesinde annesine yardım edebilmek için liseyi yarıda bıraktı. Tony Brown, artık kendi kendine ayakta durabilmek istiyordu ve lise eğitimini devam ettirmedi. Haelee Holden'a ise bir yandan hamburgerleri götürürken bir yandan da okula devam etmek zor geliyordu, nihayetinde liseyi terk etti.
Ancak Irak ve Afganistan'daki savaşlardan dolayı asker bulmakta zorlanan ve asker sıkıntısı çeken Amerikan ordusu, bu kişileri "lise kaçakları" olarak görmedi. Bu kişiler, Amerikan ordusu temel askeri eğitime başlamadan önce sadece bir hazırlık eğitiminden geçmesi gereken yeni asker adaylarıydı. Asker eksikliğini kapamak isteyen Amerikan yönetimi de liseyi bitirememiş veya terk etmiş öğrenciler için Fort Jackson'da askerhazlık okulu kurdu. Buraya alınacak öğrenciler, önce hazırlık eğitimine başlayabilmek için eğitim ve sınava tabi tutulacaklar. Ardından da yine Fort Jackson'da kontrat imzalayarak askereğitimlerine başlayacaklar.
Amerikan ordusunun en büyük askeri eğitim merkezi olan Fort Jackson'un komutanı Jeffrey Sanderson bu durumu "akademik batırma" olarak değerlendirdi. Sanderson, "azimli" olduklarından dolayı lise mezunu olmayı başarmış kişileri tercih ettiklerini belirtti. Ancak lise mezunu oranlarının düşük olmasından dolayı ordunun, farklı bir alternatif bulması için yönetime baskı uyguladığını dile getirdi. Fort Jackson Komutanı Sanderson, "Çalışmalarımız bize askerlik yaşına gelmiş her 10 kişiden sadece 3'ünün orduya girebildiğini göstermektedir. Şimdi ise farklı bir şeyler yapmamız gerekecek" diye konuştu. Sanderson, yapılacak çalışmalar arasında II. Dünya Savaşı döneminden kalma bazı binaların küçük sınıflara ve kışlalara dönüştürüleceğini söyledi.
Hazırlık eğitimi çerçevesinde bir yıl sürecek pilot uygulama kapsamında her hafta 60 kişi, bir ay sürecek bir eğitime alınacak. Asker adayları, sabah 05:00'te fizik kondisyon eğitimi ile güne başlayacaklar. Ardından 8 saatlik akademik dersler verilecek ve arada 1 saat de askeri disiplin eğitimi verilecek. Adaylara ayrıca her gün ev ödevi verilecek.
Fort Jackson'daki sosyal bilimler eğitmeni John Solis de bu programı "sıkı ve yapılandırılmış" olarak değerlendiriyor. Solis, yeni öğrencileri de "Bazıları 18 yıldır koltukta oturmuş, hiç inleme sesi duymamışlar" diye anlatıyor.
Bu bir aylık eğitimin sonunda ise ordu tarafından yeterlilik testi yapılacak ve ilk yüzde 50'nin içinde yer alan adaylar, hazırlık eğitimi almaya hak kazanacak. Aynı şekilde adaylar, Genel Eğitim Gelişimi Sertifikası sınavına tabi tutulacak ve geçemeyenler geri gönderilecek.
Hazırlık eğitimini de geride bırakan öğrenciler ise yine Fort Jackson'da temel askeri eğitime tabi tutulacak. Burada erkek askeri öğrencilerin tamamı, bayan öğrencilerin ise yüzde 80'i savaş eğitimi alacak. Hazırlık okuluna girmeye hak kazananlar ise orduya yeni giren her yeni askere uygulandığı gibi 2 ila 4 yıllık kontrat imzalayacaklar.
Amerikan ordusu, geçtiğimiz Ekim ayında 2010 yılı itibariyle orduya 74 bin yeni asker eklemeyi planladığını açıklamıştı. Halen Amerikan ordusunda aktif görevde bulunan 547 bin asker bulunuyor.
CİHAN
Yayın tarihi: 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/27//haber,03F626D78316472280C42725BFF875BF.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.