Önceki gün Ankara'da yapılan
1. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Kongresi'ni iyi bir başlangıç olarak yorumluyorum. Ve de devamının somut projelerle gelmesini bekliyorum.
Kimse alınmasın ama her şey gerçek bir girişimci olan
Aynur Bektaş'ın TOBB'da Kadın Girişimciler Kurulu'nu oluşturup başkan olmasıyla başladı aslında. Yani en somut projeler Bektaş'tan çıkıyor.
Birçok kadın yönetici, patron adayı ya da girişcimci işlerinin yoğunluğu nedeniyle toplumun geneline yönelik çalışmalar yapmayı, örgüt ve derneklerde çalışmayı ikinci plana itiyor, hatta mümkünse hiç bulaşmıyor. Hal böyle olunca da kadını en çok ilgilendiren konularda bir arpa boyu yol dahi alınmıyor.
Birbiri ardına üstelik, pek çoklarının
"zor, sapa, kalifiye işçi yok" diye gitmediği yerlerde fabrika açan Aynur Bektaş aslında çok yoğun bir işkadını. Ama görünen o ki kendisi işlerinin yoğunluğunu bahane etmiyor ve daha çok kadın iş hayatında aktif rol alsın diye çabalıyor.
Toplantılarda ilgi inanılmazdı Kongrenin ardından neler değişecek diye Aynur Bektaş'la konuşmak istedim. Dün aradığımda 6. TOBB Sektörel
Ekonomi Şûrası'na hazırlık toplantısındaydı. Üstelik ilk kez Kadın Girişimci Kurulu adına katıldığı için çok mutluydu. Şimdiye kadar hep hazır giyim adına katılıyordu çünkü.
Önce bir tespitte bulundu. Kongreye katılan 800 kadın, toplantıları sonuna kadar takip etmiş ve kimse çay ya da kahve molasıyla dahi ilgilenmemiş. "
Örgütlendik ve 1250 kadın olduk. Sanırım hayalim gerçek oluyor, 10 bin kadına ulaşacağız" diyor Bektaş.
Peki şimdi Aynur Bektaş ve ekibi bakanlar nezdinde neyin takipçisi olacak? Neyle düğmeye basacak?
Kadın Girişimciler Kurulu kadının girişimci olmasının önündeki en büyük engelden, yani finansal sorunlardan başlıyor işe. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun verdiği ilginç bir istatistikten söz ediyor Bektaş.
Türkiye'de ne yazık ki gayrimenkullerin yüzde 93'ü erkeklerin üzerine. Bektaş diyor ki, "İşte bu yüzden kadınların kredi alması imkansız. O zaman biz de KOSGEB'i devreye sokmak istiyoruz."
Özetle kadınlar diyor ki KOSGEB kredi imkânını şimdiye kadar imalat sanayine ve erkeklere verdi. Artık kadınların daha fazla yararlanması için proje sunmalılar. Bir de tabii tarımdan kopan kadınlar var.
Mesleki eğitimden geçmedikleri için iş bulamıyorlar. Şimdi KOSGEB kanalıyla kuaförlük, çocuk bakımı ya da buna benzer konularda eğitim alsalar çok daha çabuk iş bulacaklar. Tabii bu arada kadınların ihtiyacı olan kreş ve yaşlı bakım evlerinin de süratle hayata geçirilmesi kadınların bakanlardan öncelikli talepleri.
Gelelim Aynur Bektaş'ın, kadın kuruluna giren 83 ilin kadın başkanlarına söylediklerine. Bektaş, bütün illerin proje üreterek birbiriyle yarışmasını istiyor ve bunu da örgütlenen kadınlardan bekliyor.
"Güzel hazırlanmış, istihdama yönelik her projeyi destekleyeceğiz" diyor ve ekliyor: "Bir başkan başarılı olmak istiyorsa, falanca isim olduğu için değil yaptığı projelerle öne çıksın istiyoruz. Ben açık olarak söyledim. Buraya farklı bir amaç için giren kadın varsa hemen istifa etsin. Bizler, hepimiz gönüllü toplum hizmeti için seçildik ve buradayız. Bu mesajı bütün kadınlara verdim."
Şimdi Aynur Bektaş'ın örgütlediği kadınların
ilk hedefi şubat ayında yapılacak olan oda seçimleri. Kadınlar şimdi diyor ki; "Biz pozitif ayrımcılık istiyoruz ama aslında bizim istediğimiz bu da değil. Bizler yapılan
erkek kongrelerinde, genel kurullarında bundan sonra yer alacağız. Komitelere girip, delege olacağız ki yönetime girebilelim."
Yayın tarihi: 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/27//kadak.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.