kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tatlandırıcılara sıkı takip

Yeni Haber
Yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların, ithalatında beyan edilen amaca uygun olarak kullanımının yurt içinde takibinin sağlanması için Şeker Kurumu tarafından uygunluk belgesi düzenlenecek.

Şeker Kurumu'nun Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcı İthalatında Uygunluk Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslara Dair Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların, ithalatında beyan edilen amaca uygun olarak kullanımının yurt içinde takibinin sağlanması amacıyla, Sağlık Bakanlığı veya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan kontrol belgesi alınması suretiyle ithal edilecek olanlar hariç tatlandırıcı ithalatına uygunluk belgesi düzenlenecek. Karışım halinde ithal edilecek yüksek yoğunluklu tatlandırıcılar için yapılacak başvurularda, karışım içindeki oransal ağırlığı fazla olan yüksek yoğunluklu tatlandırıcıya ait GTİP numarası esas alınacak.

UYGUNLUK BELGESİ ÜCRETSİZ VERİLECEK

Şeker Kurumu'na yapılan başvurular, tam ve eksiksiz olması şartıyla, 10 işgünü içinde ve miktar açısından bir kısıtlama olmaksızın, Kurum tarafından ücretsiz olarak "Uygunluk Belgesi" düzenlenecek. Uygunluk belgeleri altı ay geçerli olacak. Belgelerin süresi uzatılamayacak. Uygunluk belgesi üçüncü kişilere devredilemeyecek. Uygunluk belgesi kapsamı eşyanın ithalatı ile ilgili belgeleri, uygunluk belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 10 işgünü içerisinde belge sahibi tarafından Şeker Kurumu'na iletilecek.

Uygunluk belgesi kapsamında ithalatı yapılan yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların belge başvurusunda beyan edilen amaçlar için kullanılıp kullanılmadığının tespiti için gerekli hallerde ithalatçılardan firmalardan ek bilgi ve belge alınacak. Fason üretimde kullanılmak üzere ithal edilecek tatlandırıcılar için uygunluk belgesi düzenlenecek. Sadece gıdalarda kullanılmak amacıyla uygunluk belgesi talep eden ithalatçılar tarafından, uygunluk belgesi kapsamında ithal edilen tatlandırıcıların ilk alıcıdan nihai kullanıcıya kadar tüm yurtiçi satış aşamalarını ve nihai kullanım sürecini de kapsayacak şekilde belirtilen Yeminli Mali Müşavirlik Uygunluk Belgesi Kapsamı Ürünler Faaliyet Tasdik Raporu Kuruma verilecek.

(ANKA)