Rusya'dan, Kafkasya İttifakı önerisi için olumlu yanıt alan Erdoğan, dün de Tiflis'te Saakaşvili ile görüştü. Erdoğan Türkiye'nin Gürcistan'ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu söyledi..
Kafkasya savaşının durması için devreye girerek "Kafkasya Paktı" önerisini Rusya'ya ileten ve olumlu yanıt alan Başbakan Tayyip Erdoğan, dün sabah Moskova'dan geçtiği Tiflis'te Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili ile bir araya geldi. Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduğunu vurgulayan Erdoğan, halkın yaralarını sarmak için yardım sözü verdi. Erdoğan, önümüzdeki hafta da Bakü'ye giderek Devlet Başkanı Aliyev ile boru hatlarının güvenliği konusunda alınabilecek önlemleri görüşecek. Rusya-Gürcistan savaşı ve Güney Osetya krizinin çözümü için devreye giren Erdoğan, önceki gün ani kararla gittiği Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Medvedev ve Başbakan Putin ile görüştü. "Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Forumu" önerisini Rus liderlere ileten Erdoğan, dün de savaşın diğer tarafı Gürcistan Başbakanı Mihail Saakaşvili ile Tiflis Devlet Konukevi'nde görüştü. Erdoğan'ın ittifak önerisi Gürcistan tarafında da olumlu karşılık buldu. Kafkasya'da barış, güvenlik ve istikrarın tam anlamıyla tesis edilebilmesi için, bir platforma ihtiyaç olduğunu belirten Erdoğan, "Bizler
Türkiye olarak, Gürcistan'ın bağımsızlığının, egemenliğinin ve uluslararası hukuk ile BM Güvenlik Konseyi kararlarınca tanınan toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesinden yanayız" dedi.
KAFKASYA İTTİFAKI
Erdoğan, Gürcistan'ın da içinde olmasını temenni ettiği Kafkasya İttifakı'nın çerçevesini, "coğrafya esaslı, bölge barışı ve ortak güvenliğe önem veren, ekonomik işbirliği ve enerji güvenliğini içeren, AGİT ilke ve prensiplerine dayalı ortak kriz çözme ve yönetme mekanizmasını kapsayan bir istikrar ve işbirliği platformu" olarak çizdi. Platformun bölgede benzer gerilimler yaşanmaması açısından önemli işlevler üstleneceğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: "Bölgenin refahı, istikrarı ve ortak geleceğinin, duygusallıklar, çatışmalar ve gerginlikler üzerinden değil, ortak aklı ve çıkarı yansıtan kapsamlı projelerden geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bütün hedefimiz bölge barışına yönelik, barışı tehdit eden bir geleceği ortadan kaldırmak, bölgede tamamen barışı egemen kılmaktır. Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Projesi zaten bunun yollarını açacak olan bir platformdur." Savaştan büyük zarar gören sivil halk, ölü ve yaralılar ile şehirlerdeki tahribat hakkında bilgi alan Başbakan Erdoğan, insani yardım ve tahrip olan alt yapı konusunda destek sözü verdi. Özellikle Gori'de yıkılan evler ve hastanelerin inşası için
Türkiye katkı sağlayacağını belirten Erdoğan, "Sivil halkın acılarının azaltılması için elimizden gelen çabayı vermekte kararlıyız" dedi.
Yayın tarihi: 15 Ağustos 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/15//haber,F6595DA4B6844CAEA6456A40DFF932C4.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.