BİTLİS
1956 model Chevrolet marka otomobille Tatvan'dan Bitlis'e yol alışımızı hayal meyal hatırlıyorum.
Babam daha 5 yaşındayken çıktığı memleketini bizlere gösterme fırsatı bulduğu için çok heyecanlıydı. Otomobili, ordudan emekli olup Tatvan'a yerleşen amcam kullanıyordu.
Şimdi ikisi de rahmetli.
O zaman dev gibi otomobile tıkış tepiş sığışmış, amcamın oğlunun deyimiyle "karanlık ve kayalık" Bitlis'e varmıştık.
Tepeler üzerinde korkunç bir yoksulluğun bizi karşıladığını hatırlıyorum. İki yılımın geçtiği Doğubayazıt'tan bile kötü durumdaydı Bitlis.
Ne doğru dürüst bir yolu, ne de okulu vardı.
Aradan 30 küsur yıl geçti. Babam artık hayatta değil, Şahap amcam da öyle...
Yeniden baba yurdundayım.
Bitlis'ten 35 yıl önce çıkan Kiler Ailesi'nin babaları adına yaptırdığı Hikmet Kiler Fen Lisesi ve Öğrenci Yurdu'nun açılışına geldim.
Yapımı devam eden duble yollar, kabası tamamlanmış Bitlis Eren Üniversitesi, Limak'ın dün resmi açılışı yapılan çimento fabrikası, Tatvan sahil yolu, gerek devletin gerek hayırseverlerin yaptırdığı okullar kentin çehresini değiştirmiş. Bu ülkeden para kazanan insanların doğup büyüdüğü toprakları unutmaması, hayır işleriyle gelecek kuşaklara umut veren yatırımlar yapması alkışlanacak bir olay.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik son 5 yılda Bitlis'te yapılan eğitim yatırımlarını sıraladı. Aralarında Kadir Has'tan Hikmet Kiler'e kadar birçok kişinin bulunduğu hayırseverler kentte adeta bir eğitim seferberliği ilan etmiş.
Devletin katkısına hayırsever çabalar da eklenince Bitlis'te eğitim bambaşka boyuta ulaşmış.
Fen Lisesi, Bilişim Lisesi, Anadolu Lisesi ve Eren Holding'in inşaatını üstlendiği Bitlis Eren Üniversitesi.
Bütün Bitlislilerin gurur duyacağı bir tablo. Yaşasalardı babamla amcam da gurur duyardı eminim. Kiler Ailesi, Bitlis'e gerçekten parmak ısırtacak bir okul yapmış.
İnşaat kalitesinden sıralarına kadar dört dörtlük bir eser.
Ortaöğretim kurumları sınavını kazanan 384 öğrencinin 84'ü gündüzlü, 300'ü ise yatılı eğitim görecek burada.
Farklı liselerin Bitlis'e kadar ulaşmış olması
Türkiye'nin kalkınma hamlesi açısından önemli bir adım.
Tören alanını dolduranların önemli bölümü kadınlardı. Hepsi de kentlerinde böyle bir eğitim kurumunun açılmış olmasından çok mutluydu ve duyguları yüzlerinden okunuyordu. 1970'in Doğubayazıt'ında kendi okuduğum okulu anımsadım.
İngilizce öğretmeni olmadığı için Yüzbaşı Suna Hanım'ın ders verdiği, matematik öğretmeninin olmadığı, kışın ısınmak için her gün birimizin tezek götürmek zorunda olduğumuz, haritası bile olmayan okulumu...
Sonra şimdi bu satırları karalamak için girdiğim kaloriferli, bilgisayarlı Fen Lisesi'ne baktım.
Devletin ve hayırseverlerin çabalarıyla ülkemizin çehresi değişiyor.
30 yıl sonra geldiğim Bitlis'te bu değişimi gördüm, insanların gözlerindeki umudu hissettim. 1984'te Tekel'den emekli olup kısa sürede dev bir şirketler grubu kurmayı başarıp işini oğullarına devreden Hikmet Kiler'i ve diğer yardımseverleri yürekten kutluyorum.
Yayın tarihi: 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/09//babahan.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.