kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tüp bebek erken doğumları patlattı

ESRA TÜZÜN
Dünyanın en fazla tüp bebek yapılan ülkelerinden biri olan Türkiye'de SGK'lıya tüp bebek izni verilmesinden sonra erken doğumların çok arttığını anlatan uzmanlar, "Altyapı yetmiyor, kuvöz yok" diyor..
Türkiye'de her on bebekten biri dünyaya erken geliyor. Bu yıl da 150 bin bebeğin zamanından önce doğması bekleniyor. Bunlardan 60 bininin yaşaması çok zor olacak, çünkü çok küçük doğacaklar. Erken doğumlar giderek artarken, uzmanlar uyarıyor: SGK'lılara tüp bebek izni çıkması erken doğumları on kat artırdı. Ancak hastanelerde bu kadar çok erken doğan bebeğe bakacak donanım yok." Dünyaya erken gelen bebekler ölümle yaşam arasındaki incecik çizgide geziniyor. Çok azı hayatta kalabiliyor. Kuvöz bulabilenler biraz daha şanslı, kablolara bağlanıp, özel şekilde besleniyorlar, kuvöz bulamayanlar zaten ölüyor.

KUVÖZ SIKINTISI
Türkiye'de erken doğan bebeklerin yaşaması için en az 5 bin kuvözün bulunması gerekiyor. Oysa mevcut 2.600 kuvöz, olması gerekenin neredeyse yarısı. Devlet hastaneleri zaman zaman bebeklerin bu kuvözlere ikişer ikişer yatırıldığını itiraf ediyor. Bu da bebekler için hayati risk anlamına geliyor. Yapılan araştırmalar Türkiye'de erken doğan bebeklerin sayısının giderek artığını ortaya koyuyor. Eskiden 'erken doğdu, öldü' denen bebeklerin artık yaşama şansı bulunuyor ancak bunun için savaş verilmesi gerekiyor. Devlet hastanelerinde bebeklerine yatacak kuvöz bulamayan aileler özel hastanelere koşuyor. Özel sağlık sigortaları erken doğan bebeklerle ilgili sağlık harcamalarını karşılamıyor.

DOĞUMLAR AZALSIN
Türkiye'de bebek ölümlerinin en başta gelen nedeni düşük doğum ağırlığı yani erken doğum olarak açıklanıyor. Türkiye'nin en büyük üniversite hastanelerinden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seyfettin Uludağ, "Erken doğan bebekleri yaşatmak için bizim imkanlarımız bile yetersiz. Bu kadar doğumun olduğu bir ülkede bu bebekleri yaşatmak çok zor. Doğum oranları azaltılmalı" diyor.

'ALTYAPISIZ İZİN'
Tüp bebeğin erken doğumları patlattığını söyleyen uzmanlardan biri de Dr. Gülnihal Şarman. Parmak bebekleri hayata bağlamasıyla ünlü Dr. Şarman, "Hiçbir altyapı çalışması yapılmadan Sosyal Güvenlik Kurumları tüp bebeğe destek verdi. Tüp bebek merkezleri patladı bu da erken doğumları patlattı" diye yorum yapıyor.

PREMATÜRE ARTTI
Bu görüşü savunan pek çok doktor var. İstanbul Cerrahi Hastanesi Kadın Doğum Doktoru Prof. Dr. Faruk Buyru da, Tüp bebekte erken doğum oranının on kat fazla olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Faruk Buyru, "Devlet çoğul gebeliği önlemek için üç embriyodan fazlasının kadına nakledilmesine izin vermiyor. Dördüzlerin önünü kestik ama üçüzler, ikizler bol miktarda. Türkiye'de bu kadar bebeğe yetecek yoğun bakım yok" diyor.

PEK ÇOK NEDEN VAR
Erken doğumlarda asıl sorumlunun tüp bebek olmadığını iddia eden doktorlar da var. Çünkü erken doğumun tüp bebek ve çoğul gebelik dışında pek çok nedeni de bulunuyor. Hamilelik sırasında anne adayının aniden tansiyonunun çıkması, küçük bir böbrek rahatsızlığı, önemsiz sayılan küçük bir kadın hastalığı ve son dönemde çok moda olan ileri yaş gebelikleri erken doğumu tetikliyor. Sonuçta Türkiye'de erken doğumlar artıyor ve bebekler imkansızlıklar nedeniyle öldüğü için insanın içini sızlatan skandallar yaşanıyor.

Bebek Ölümleri dosyası tıklayınız