Branson’ın tanıttığı yeni uçağın tasarımını yapan mühendisler, hem havalı hem de çevreye duyarlı bir projeye imza atmış.
İlk uzay seferi 2010'da
Dünyaca ünlü Virgin firmasının sahibi Richard Branson, annesinin adını verdiği EVE isimli uçağı tanıttı. Branson uçağa annesinin adını vermiş..
360 ülkede hizmet veren Virgin firmasının kurucusu İngiliz işadamı Sör Richard Branson'ın 1984 yılında kurduğu Virgin Atlantic Airways, 'sadece sigara içenlere özel seferler' gibi ilginç uygulamalarla dikkat çekmişti. Branson'ın dört yıl önce hayata geçirdiği projesi Virgin Galactic ise 200 bin dolar karşılığında ilk seferi 2010'da yapılacak uzay taşımacılığıyla para kazanmayı hedefliyor. Geçtiğimiz hafta şirketin uzay turistlerini atmosferin dışına ulaştırmak için tasarlattığı WhiteKnightTwo, Kaliforniya'da basına tanıtıldı. Uçak, Branson'ın annesinin ismi olan EVE olarak adlandırılacak. Uzaya yolculuk yapacak ilk özel uçak şirketinin yeni uçağı, yolcuları yeryüzünün 15 bin 240 metre üzerine çıkaracak. Motorlarının kapasitesi sayesinde uçak herhangi bir yardım almadan uzaya gidip dünyaya dönebiliyor. EVE'in tanıtımının yapıldığı toplantıda Branson, "Uzayla olan ilişkimizdeki paradigma bu uçak sayesinde değişecek, uzaya gitmek bir istisna olmaktan çıkacak, ticari ve bilimsel bir norma dönüşecek," şeklinde konuştu. Scaled Composites isimli şirket tarafından tasarlanan uçak, dünyanın en büyük karma yakıtlı karbon uçağı olma özelliğini taşıyor. Katamaran benzeri tasarımda, dört adet turbofanlı jet motoru kullanılmış. Uçağın deposu dört gün boyunca uzay yolculuğu yapabilmeyi sağlayacak genişlikte. 2009 yılında kullanıma hazır hale geleceği söylenen bu uçaklarda yolculuk edebilmek için 200 bin doları gözden çıkarmak gerekiyor. Branson yaptığı konuşmada EVE'in 'tasarımındaki güzelliğe' dikkat çekti, bunun bugüne kadar yapılmış 'en olağanüstü uçak' olduğunu belirtti. Dünyada yaşanan çevre krizini çözme iradesinin, uzaya çıkıp yeryüzünü 'ufacık bir kütle halinde' gördüğümüzde ortaya çıkacağına inandığını söyleyen Branson, EVE'in dönüştürücü bir işlevi olacağını belirtti: "Bizimle uçması muhtemel astronotlardan Profesör James Lovelock, uzaydan çekilmiş bir yerküre fotoğrafını gördüğünde 'İşte bu!' demiş ve bir aydınlanma yaşamış; kendisi yaptığımız işin 21. yüzyılın en önemli endüstriyel projelerinden biri olduğunu bana söyledi."
FİKRİ HAWKING VERDİ
Tanıtım konuşmasında sözü işin uzmanlarına bırakmadan önce Branson neden uzay turizmini 'gezegenimizdeki uygarlığın son aşaması' olarak gördüğünü de anlattı. BBC'de dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking'in bir konuşmasını seyreden Branson, fizikçinin insanoğlunun bir an önce uzaya gidip yeni bir hayat kurması gerektiği yolundaki sözlerini duyunca işe koyulmuş. "50 yıl içinde nüfusumuz 9 milyara dayanacak, demek ki doğduğum zamankinden üç kat fazla insan dünyada yaşıyor olacak. Petrol çağı kapanıyor, iklim değişikliği beklentilerin çok üzerinde bir hızla geliyor, artık uzayda iş yapmak yalnızca iletişim teknolojileri açısından değil, hayatta kalmak açısından da önemli." Branson ayrıca bir gün uzayı bir enerji kaynağı olarak kullanmanın yolunu da insanlığın keşfedeceğine inandığını belirtti.
Yayın tarihi: 3 Ağustos 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/03/pz/haber,42FC7DD54C254339B15713C204C8B4DB.html
Tüm hakları saklıdır.