Piyasalar nereye gidiyor?
Global piyasalardaki trendi izleyebilmek ve yabancı yatırımcının tavrını kestirebilmek için yurtdışından gelen bilançolara odaklanan borsada, AKP kapatma davasının görüşülmesine ilişkin belirsizlik azalmasına rağmen etki yaratmadı.
İMKB Ulusal 100 yüzde 2.81 kayıpla 37,616.17 puana geriledi.
İşlem hacmi ise dünkü 1.38 milyar YTL'ye göre hafif gerileyerek 1.26 milyar YTL olarak gerçekleşti .İşlem gören 330 hissenin 49'u yükseldi, 248 hisse düştü.
Anayasa Mahkemesi raportörü Alparslan Altan, yüksek mahkemenin AKP kapatma davasını 28 Temmuz Pazartesi gününden itibaren görüşeceğini söyledi.
Ekinciler Yatırım VOB İşlemler Müdürü Metin Taşçıoğlu, "Tarihin yakın olması piyasalar açısından olumlu, ancak piyasa bu ara yurtdışından gelen banka bilançolarına yoğunlaştı. Belirsizliğin ortadan kalkması olumlu. 28 Temmuz'da görüşmeye başlanacak bu da karar ne olursa olsun bir an önce önümüzü görmemizi sağlayacak" dedi.
İşlem hacmi yüksek hisselerden Garanti Bankası yüzde 6.67, İş Bankası yüzde 3.57 değer kaybetti.
DOLARIN DÜŞÜŞÜ SÜRECEK Mİ?
Dolar, para birimleri karşısında krizin 1 yılını yüzde 30'lara varan değer kaybı ile tamamladı. Hâlâ iç savaş yaşanan Irak'ın Dinarı bile 1 yılda dolara karşı % 7 değer kazandı.
Türk Lirası ise 1 yılda yüzde 8 değerlendi. Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altında tutmak için uyguladığı sıkı para politikasının bu değer kaybını sürdüreceği kaydediliyor.
Global krizin başladığı 2007 temmuz ayından bu yana Euro karşısında yüzde 13 değer kaybederek yatarımcısını üzen dolar, hemen hemen tüm para birimleri karşısında yüzde 30'lara varan kayıpla krizin birinci yılını doldurdu. Öyleki ABD tarfından işgal edilen ve hâlâ bombaların patladığı Irak parası Dinar bile dolara karşı yüzde 7 değer kazandı. Enflasyonun dünya rekorları kırdığı Zimbabve hariç, ismi savaşlar ve felaketlerle anılan Zambia, Trinidad Tobago ve Siera Leone gibi ülkelerin para birimleri bile dolara karşı değer kazandı. Somali ve Sudan paralı da 1 yılı aynı değerde tamamladı.
TÜRK LİRASI ORTADA
Türk Lirası ise diğer ülkelerin para birimlerine bakıldığında ihracatçıların serzenişlerini çok da haklı çıkarmadı. Çünkü 1 yıllık değerlenme yüzde 8 ile orta sıralarda yer aldı. Dolara karşı değer kaybeden para birimleri ise başta Hindistan ve Pakistan olmak üzere yoksul Uzakdoğu ülkeleri oldu. Temmuz başından itibaren bakıldığında ise 21 günde Doğu Avrupa'da Macar, Polonya, Çek Cumhuriyeti paralarının hala değerlenmeye devam ettiği görülüyor. Temmuz başından bu yana TL de yüzde 3 ile dolara karşı en fazla değer kazanan paralar arasında.
BEKLENTİ DÜŞÜŞ YÖNÜNDE
Doların Euro'ya karşı değer kaybının süreceği beklentisi hâkimken Türk Lirası'na karşı da bu trendin süreceği belirtiliyor.
Uzmanlar, özellikle Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına almak için uyguladığı sıkı para politikasının devem edeceğini ve bunun dolardaki düşüşü destekleyeceğini düşünüyor. Önümüzdeki dönemde sıkı para politikasını daha çok miktar üzeriden yani piyasadaki para miktarını artırmama eğiliminde alacağı bunun da doların değer kaybını hızlandıracağı tahmin ediliyor. Açık piyasa işlemleri (APİ) rakamlarının eksiye dönmüş olması bunun kanıtı olarak gösteriliyor.
Yayın tarihi: 22 Temmuz 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/22//haber,9DFB1BFFF59A409B80D3433269ABB127.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.