kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Özdemir İnce

Özdemir İnce sosyalistse ben de otobüsüm

- En son Özdemir İnce, "Sosyalist Enternasyonal devrimci değil, neo-liberal bir örgüt, CHP oradan istifa etse iyi olur," diye yazdı.
- Özdemir İnce sosyalistse ben de otobüsüm. İnce ve CHP'nin durumu, artık gazetecilerin, siyasal bilimcilerin uğraşı alanından çıktı. Gencay Hoca yardımcı olabilir sanıyorum...

- Militan gazetecilik kavramı hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Militan gazetecilik diye bir akım, bir ekol var. Çeşitli siyasal ideolojilerin doğrulanması, onaylanması, meşrulaştırılması, popüler hale getirilmesi için yapılan bir gazetecilik türü. Olayı, olguyu değil fikri önplana koyan bir tarz. Daha çok bazı örgütlerin yayın organlarının benimsediği bir gazetecilik türü. Başlı başına kötü, olumsuz bir tarz değil. Aksine, bir ülkede ne kadar çok ve farklı militan gazete varsa, düşünce özgürlüğü ve çeşitliliği açısından o kadar iyidir. Türkiye'de de İslami ve solcu militan yayınlar var. Daha çok haftalık ya da aylık. Militan sözcüğü militerden geldiği için son dönemde militan yerine aktivist sözcüğü daha çok kullanılıyor. Aktivist de eylemci demek. Ama şimdi olduğu gibi çevirsek 'Eylemci Gazeteci' oluyor ki, biraz garip. Bu aralar AKPErgenekon çatışmasında bazı meslektaşlar için kullanılan militan gazeteci deyimi, gazetecinin var olan olayı açıklamak, anlatmak yerine, taraflardan birinin sözcüsü, savunucusu gibi davranmasını kınamak için kullanılıyor. Yanlış da değil bence. Her iki tarafın da militan gazetecileri var.

- Sol medyanın da bir anlamda Kemalizm ve liberalizmin 'arasında kalmış' durumda olduğu söylenebilir mi?
- Türkiye'de sol denilince akla CHP ya da Cumhuriyet gazetesi geliyorsa vahim bir sorun var demektir, ki var! Türkiye'de sol, evet haklısınız, Kemalizmle özdeşleştiriliyor. Oysa en basitinden Kemalizm bir iktidar ideolojisidir, milliyetçi ve devletçidir, sol ise muhaliftir, enternasyonalisttir ve toplumu savunur. Ben bu liberalizm sözcüğünü ve uygulamasını pek sevmiyorum. Yerine özgürlükçülüğü tercih ediyorum.

- Sol medyanın darbe karşısındaki tavrı sizi 'tatmin' etti mi? Yoksa hayalkırıklığına mı uğradınız?
- Bu soruya iki soruyla cevap vermeyi isterim: 1) Türkiye'de sol medya var mı? 2) Sol var mı?