kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kürtaj'dan her yıl 68 bin kadın ölüyor

Yeni Haber
Dünya Bankası'nın yaptığı bir araştırmaya göre her yıl 68 binden fazla kadın kürtaj sırasında hayatını kaybediyor. Çocuğunu aldıran 5,3 milyon kadın ise geçici ya da sürekli sakatlıklar yaşıyor.

Banka bünyesindeki Doğurganlık Düzenleme ve Bedelleri kurumunun yayınladığı raporda, doğum kontrolü bilinci olmayan eğitimsiz kadınların büyük bir çoğunluğunun çareyi kürtajda bulduğu belirtildi.

Gebelikten korunma bilincinin giderek artmasına karşın, gelişmiş ülkelerde de yılda 51 milyon kadın kasıtlı olmadan hamile kalıyor. 25 milyon kadın ise uyguladıkları doğum kontrol metodlarının başarısız olması sonucu gebe kalıyor. Afrika'daki Sahra altı bölgesi başta olmak üzere 35 fakir ülkede dünyanın en çok doğum oranları görülüyor. Sosyal ve ekonomik şartların kötüleştiği, eğitim seviyelerinin düşük olduğu bu ülkelerde her anneye ortalama 5 çocuk düşüyor.

Dünya Bankası İnsan Gelişimi bölümü yetkilisi Joy Phumaphi, raporla ilgili olarak "İklim değişikliği, gıda ve petrol fiyatlarındaki kriz gibi konular yüzünden, gelişmemiş ülkelerdeki sağlık bilinçlendirme politikaları geri plana atıldı, çok trajik bir durumdayız" yorumunu yaptı.

CİHAN