Sıcak kalp krizini tetikler!
Kalbin yeteri kadar oksijen alamaması kalp krizine yol açar. Sıcak vücut ısısını artırır ve bu durum da krizi tetikler Kriz geçirmiş kimselerde ölen dokunun yerine yenisi gelmez. Kalpte işlevsiz bir yara tabakası oluşur ve hasar bırakır.
Kalp krizi, Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan'ın hayatını kaybetmesiyle tekrar gündeme geldi. Özellikle yaz mevsiminde sıklıkla görülen kalp krizinin sıcaklarla ne kadar ilgisi var ve nasıl önlem almak gerekir? İşte bu soruların yanıtını Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Tekiner'den aldık...
Kalp krizi nedir?
Kalbin yeteri kadar oksijen alamayarak ölmesine kalp krizi (miyokard enfarktüsü) adı verilir. Oksijeni, kalbin kendi damarları yani koroner damarlar getirir. Eğer koroner damarlarda bir tıkanıklık veya daralma söz konusu ise kalp yeteri kadar oksijen alamaz, beslenemez. Beslenemeyen kalp dokusunda gelişen metabolik değişiklerin ölümcül ritim bozuklularına yol açarak erken ani ölümlere yola açabileceği gibi, bu durum uzun sürerse kalp işlevini yitirir ve kanı pompalayamaz hale gelir.
Kalp krizinin ilk 20 dakikasından sonra kalp dokusunda hasar gelişmeye başlar. 6. saatin sonunda hasar artık kalıcı olur. Kalp krizi geçirmiş kimselerde ölen dokunun yerine yenisi gelmez. İşlevsiz bir yara tabakası oluşur. Yani kalp krizinin verdiği hasar geri dönüşü olmayan bir hasardır. Bu nedenle kalp krizinde erken müdahale hem hayat kurtarıcıdır hem de sonradan gelişebilecek kalp yetersizliğini önleyebilmektedir.
Her kriz ölümle sonuçlanır mı?
Kalp krizi geçiren kişilerin yaklaşık 1/3 ile 1/4 kadarı daha hastaneye varamadan şikayetleri başladıktan sonraki ilk 1 saat içinde hayatını kaybetmektedir. Hastaneye ulaşabilen olgularda ise ölüm oranı yüzde 5-15'e kadar düşmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 200 bin kişi kalp krizi nedeniyle ölmektedir.
Havaya bağlı sıvı kaybı problemleri belirginleştirir
Sıcak hava vücut ısını artırır. Vücut hem kan damarlarını genişleterek hem de daha fazla kanı cilde pompalayarak terleme yoluyla ısısını düşürmeye çalışır. Sıcak havaya bağlı gelişen sıvı kaybı da tabloya eklenince, kalpte mevcut olan problemler bu dönemde belirginleşerek kalp krizine yol açabilir. Yine çok nemli ortamlar da (sauna ve hamam gibi) terlemeyi zorlaştırdığından kalp üzerindeki baskıyı daha da artırarak kalp krizini tetikleyebilir.
KALBİ KORUMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER...
Kalbi korumak için alınacak bazı önlemleri şöyle sıralayabiliriz:
* Günün sıcak saatlerinde sokakta fazla kalmayın.
* Egzersizlerinizi veya yürüyüşlerinizi günün serin olan sabah ve akşam saatlerinde yapın.
* Özellikle kalp hastasıysanız nemli ve sıcak ortamlardan kaçının.
* Sıcak havalarda bol sıvı tüketin, yağlı, sindirimi zor besinleri tüketmeyin.
* Aşırı kafein ve alkol tüketmeyin.
KALP RAHATSIZLIĞI OLANLAR SICAK HAVALARDA SPOR YAPMAMALIDIR
Sıcak havada spor yapmak kalp krizini tetikler. Çünkü spor yaparken kaslarımızın daha fazla kana ihtiyacı vardır. Bu nedenle kalbin istirahattekine göre daha güçlü ve hızlı çalışması gerekir.
Sıcak havalarda kan damarları da genişlediği ve hızlı kaybedilen su yerine konulamadığı için kalp rahatsızlığı olanlarda kalp krizi tetiklenebilir. Bu nedenlerden dolayı sıcak havalarda spor yaparken aşırıya kaçılmamalı ve mümkünse daha serin olan sabah ve akşam saatlerinde spor yapılmalıdır.
SAKLAMBAÇ
Yayın tarihi: 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/09//haber,0505831EBD5649019EFB5B5D9C3799FE.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.