Kızartmalık yağların kanserojen etkisi var
Uzmanlar, kızartmalık yağların sıcaklığın etkisiyle trans yağ asidi oluşturduğunu açıkladı. Bu yağ asitleri, kötü kolesterolü artırıp, kalpdamar hastalığı riskini yükseltiyor. Bazı çalışmalar, yağın kızarması sırasında ortaya çıkan oksidasyon ürünlerinin kanserojen etkili olduğunu gösterdi. Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmed Kayacıer; "Kızartma işlemi, ürünün derin bir yağ içine daldırılmasıyla gerçekleşiyor. Ürünle yağ arasında ısı ve kütle transferiyle bir dizi reaksiyon oluşuyor. Bu da, yağda kimyasal değişimlere neden oluyor" dedi.
Yayın tarihi: 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/09/gny/haber,F88FFC051875440AB331443EE98ED4B3.html
Tüm hakları saklıdır.