kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Şener Eruygur

Darbe sandığından bir de 'eldiven' çıktı

ANKARA
Taraf gazetesi, Eruygur'un ofisinden, daha önce gündeme gelen Sarıkız ve Ayışığı'ndan farklı bir darbe planı daha çıktığını yazdı. Gazetede yer alan iddiaya göre, 'Eldiven' adı verilen plan beş aşamadan oluşuyordu..
Sarıkız ve Ayışığı gibi girişimlerinin ardından "Eldiven" kod adlı yeni bir darbe planı ortaya çıktı. Planın, Ergenekon soruşturmasında tutuklanan eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un ofisinde yapılan aramada ele geçirildiği iddia edildi. Taraf gazetesinin haberine göre, Eruygur'un ofisinde ele geçtiği iddia edilen plan, power point sistemle hazırlanmış 11 bilgisayar ekranından oluşuyordu. Şifre kullanılmadan rahatlıkla açılabilen ve içinde de herhangi bir şifre kullanılmayan plan 5 aşamadan oluşacaktı: Dahili mutabakatın sağlanması, CBM (cumhurbaşkanlığı) mutabakatının sağlanması, Yıpratma, Hazırlık ve geçiş, TSK Türk halkı projesi

* ÖNCE TSK'DA MUTABAKAT: Habere göre, planın ilk aşaması olan 'dahili mutabakatın sağlanması'nda TSK'da planı desteklemek için oluşacak uyumsuzluğun giderilmesi sağlanacaktı. İkna ve gerekirse yaptırım yöntemleri kullanılacaktı. Yüksek Askeri Şura'da komuta kademesinin şekillendirilmesi için çalışılacaktı.

* KÖŞK İÇİN MUTABAKAT: "CMB (cumhurbaşkanlığı) mutabakatının sağlanması" başlıklı aşamaya göre; siyasetin YÖK'ü etki altına alma ve imam hatip liseleri ile ilgili girişimleriyle ilgili 'müşterek çıkış' gösterilecekti..

* "YIPRATMA": Bu aşamada medyanın şekillendirilmesi ön plana çıkıyor. Bunun için bir tv kuruluşu oluşturulacak ve Bağımsız Stratejik Düşünce Merkezi (TUSAM) daha etkin hale getirilecekti. Başbakan, danışmanları, bakanlar ve dini sermaye konusundaki yolsuzluk iddiaları gündemde tutulacaktı..

* GEMİLERİN YAKILDIĞI AN: "Hazırlık ve geçiş" aşamasında "Eldivenli yumruk" olarak anılıyor. Bu aşamaya gelindiğinde artık dönüşün mümkün olmadığı kabul edilecekti. Sistemin yeni düzenini belirleyecek Anayasa, Siyasi Partiler Yasası, Seçim Kanunu, Eğitim Stratejisi ve Milli Güvenlik Stratejisi yeniden şekillendirilecekti. Teknokrat hükümetinin oluşturulması ve yeni seçim tarihinin belirlenmesi de bu aşamada gerçekleşecekti.

* BİR DAKİKA KARANLIK: Plan, Susurluk çetesine karşı toplumda oluşan tepkinin simgesi haline gelen "aydınlık için bir dakika karanlık" benzeri bir eylemi de içeriyordu. Beşinci ve son aşamada, küçük eylemler düzenlenecek, bayrak asılması ve ışıkların söndürülmesi gibi eylem yöntemleri kullanılacaktı.