İLİŞKİLİ HABERLER
'Sessiz inme' geçirdiğiniz için hafızanızı kaybedebilirsiniz!
'Sessiz inme' geçirdiğiniz için hafızanızı kaybedebilirsiniz!
'Sessiz inme' diye bir hastalıktan söz edildiğini duydum. İnsan inme geçirdiğini fark edemeyebiliyormuş. Bu; mümkün mü? Mehmet Ali S./Kastamonu
Kollar, bacaklar veya yüzde özellikle tek taraflı olarak ortaya çıkan his kaybı ya da güçsüzlük, tek taraflı veya her iki gözde meydana gelen ani bulanıklık, yürüme zorluğu, baş dönmesi, denge kaybı, aniden oluşan kafa karışıklığı veya konuşma güçlüğü ile sebebi bilinmeyen ve ani oluşan baş ağrıları; inmeye işaret edebilir. İnme tıkanmış veya kanayan bir beyin damarı nedeniyle beynin bazı bölgelerinin hasar görmesi sonucu oluşan bir sağlık problemidir. İnme geçirip farkına varmamak da mümkündür.
RİSK ALMAYIN!
'Sessiz inme' de denilen bu durum zannettiğinizden daha sık görülüyor. Sessiz inmede, inme geçirmenize rağmen yukarıdaki şikayetleri yaşamıyor veya çok hafif yaşıyorsunuz. Yani inme geçirdiğinizin farkına varmıyorsunuz. Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde iki bin 400 kişi üzerinde yapılan bir araştırma, sağlıklı olduğunu düşünen kişilerin yaklaşık yüzde 11'inde sessiz inmeye bağlı beyin hasarı bulunduğunu ortaya koydu. Kalp ritim bozukluğu bulunan kişilerin bu soruna daha yatkın olduğu belirtildi. Yüksek tansiyon ve yüksek homosistein seviyelerinin de sessiz inme riskini arttırdığı gösterildi. Ayrıca ileri yaş, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve sigara kullanımı gibi inme için geçerli olan risk faktörlerinin; sessiz inme için de geçerli olduğunu bilmelisiniz.
YAŞLILARDA DAHA ÇOK!
Sessiz inme, beyin tümörleri ve anevrizma gibi farkedilmeyen beyin problemleri; yaşlı kişilerde daha fazla görülüyor. İki bin kişi üzerinde yapılan başka bir çalışmaya göre; yaşlı katılımcıların yüzde 7'sinde daha önceden farketmedikleri bir inme hasarı bulunuyor. Sessiz inme normal inmenin yarattığı sorunları yaratmıyorsa, neden endişeleneceksiniz? Sessiz inme geçiren kişiler gerçek bir inme sorunu yaşamaya ve hızla gelişen zihin problemlerine daha yatkındır. Farkına varmadığınız bir inme, felç ve hafıza kaybı yaşama olasılığınızı arttırır. Özellikle orta yaşlardan itibaren inme belirtilerine karşı uyanık olun. Yaşadığınız problemleri geçiştirmeden, doktora başvurun. Tansiyon, kan şekeri, kolesterol seviyelerinizi kontrol ettirmeyi, sağlıklı yağlardan zengin bir beslenme planı yapmayı, sağlıklı bir kiloda kalmayı, sigara ya da alkol kullanmamayı ve günde 30 dakika yürümeyi unutmayın.
İLİŞKİLİ HABERLER
'Sessiz inme' geçirdiğiniz için hafızanızı kaybedebilirsiniz!
Yayın tarihi: 1 Temmuz 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/01/gny/haber,A8714552DFC94F5187DC7381767BAA1D.html
Tüm hakları saklıdır.