kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kalp krizi geçirirken zehirlendim zannettim

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
29.06.2008
Gencecik bir doktor bir anda kalp krizi geçiriyor ve hiç tanımadığı bir erkeğin kalbi ile yeniden hayata dönüyor. Türkiye'nin kalp nakli olan ilk kadın doktoru Emel Azak Karali, yaşadıklarını anlattı.....
Kocaeli Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nde gören yapan Emel Azak Karali henüz 33 yaşında. Kendisi 4 ay önce, Türkiye'nin kalp nakli olan ilk kadın doktoru oldu. 9 yıldır binlerce hastayı sağlığına kavuşturmak için mücadele eden Karali, hastalığı yüzünden Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi görmeye başladı. Ancak, yapılan tüm müdahalelere rağmen kalbi iyileşmedi. Meslektaşları, ona kalp nakli yapılmasına karar verdi.

YENİDEN ÖNLÜĞÜNÜ GİYDİ
Karali doktor önlüğünü çıkarttı, hasta önlüğünü giydi ve bekleme listesine adı yazıldı. Aslında hiç ümitli değildi ama 8 Şubat akşamı kendisi için organ bulunduğunu öğrendi. Bursa'daki Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde beyin kanamasından hayatını kaybeden Alparslan Kaya'nın kalbinin Karali'ye ulaştırılması için 1. Ordu Komutanlığı ile irtibata geçilerek, Skorsky helikopter tahsisi sağlandı. Yarış başladı ve yaklaşık 4 saat içinde kalp yetiştirildi. Karali hayatta hiç karşılaşmadığı birinin sayesinde hastalığından kurtuldu. Bugünlerde, yeniden doktor önlüğünü giymeye hazırlanıyor. Dr. Karali, yaşadığı kalp nakli ve yeni hayatına dair sorularımızı yanıtladı:

BANA YAKIŞTIRAMADIM!
* Yeni bir kalbe ihtiyacınız olduğunu siz mi anladınız?
3 yıl önce kalp krizi geçirmiştim ama doğrusunu isterseniz kendi kalp krizi teşhisimi koyamadım. Hastaneden gelmiştim. Aniden mide bulantısı, istifra ve aşırı terlemelerim oldu. Besin zehirlenmesi zannettim. Bu durumda hastaneye gelen bir hasta olsa hemen EKG'sini çektirirdim ama kendime yakıştıramadım. O güne kadar kalp sorunum yoktu hatta hayatımın en iyi devresiydi. Doktorların sorunu bu. Yani kendi sağlık sorunlarımızı büyütmememiz.

* Kalp krizinden sonra, size hemen kalp nakline ihtiyacınız olduğu mu söylendi?
Hayır ama artık kalp fonksiyonlarım azalmıştı. Sonuçta en ufak bir işte bile yoruluyordum. Otururken bile çok iyi nefes alamıyordum. Son dönemde adım atarken bile yardıma ihtiyacım vardı. Nakilden önceki son 6 aylık süreç, gerçekten çok kötüydü. Bu durumu anlamak için doktor olmama bile gerek yoktu.

HASTALARIMI ÖZLEDİM
* Doktorluğu bırakıp hasta olarak mı geçirdiniz o günleri?
Hayır, hep hastanedeydim. Ama benim branşım enfeksiyondu ve bu; sağlığım için çok tehlikeliydi. Hastalardan uzak masa başında çalışmaya başladım. Ama hastalarımı özledim.

* Kalp bekleme aşamasına nasıl gelindi? Nakil listesine adınız nasıl yazıldı?
Listeye yazıldım. Artık bir kalbe ihtiyacımın olduğu kesindi ama çok korkuyordum. Bana çıkmasını istiyor muydum, istemiyor muydum; onu bile bilmiyordum.

* Doktorsunuz, neden korkuyordunuz?
İnsan hasta olunca, doktorluğu bir kenarda kalıyor. Komplikasyonlardan çok korkuyordum. Kalp nakliyle ilgili hiç literatür okumadım. Ufak bir kız vardı. Ben hastalandığımda bana, "Metin ol" demişti. Daha sonra onu kaybettik. Durumu iyi olan biri, gözümün önünde gitti. İş gerçekten çok ciddiydi yani.

HERKESLE HELALLEŞTİM
* Korkunuzu yendiniz mi?
Korkuyu yenemiyorsunuz ama baktım ki artık yürüyemiyorum, hiçbir şey yapamıyorum; mecbur kaldım organ naklini kabul etmeye.

* 'Kalp bulundu' haberini aldığınızda, ne hissettiniz?
Bir akşam saat 21:00 sularında doktor arayıp bana, "Nasılsınız, buraya gelebilir misiniz?" dedi. Ben de, "İyiyim, bu hafta içinde gelmeye çalışırım" diye yanıt verdim. Aklıma bana kalp bulunduğu gelmiyordu. Sonra doktorum, "Kaç saat içinde gelebilirsiniz?" dedi ve ben o anda durumu anladım. O noktadan sonra korkudan ve heyecandan ağlamaya başladım. Kocaeli'nde oturuyoruz. Arabaya bindik. Yol boyunca herkesi arayıp, helalleştim. Onlara vasiyetler verdim. Sonra da, hayatımdaki ilk ameliyatımda kalp nakli oldum.

* Ameliyattan sonra yoğun bakımda gözünüzü açtığınızda neler oldu? Neler hissettiniz?
İnanılmazdı. İnsan bir anda tekrar sağlığına kavuştuğunu fark ediyor. Hemen ayağa kaldırdılar beni. Harikaydı.

* Bağış olayı büyük sorun. Hiç, 'Bana kimse kalbini vermez' diye kaygılar yaşadınız mı?
Ben organ bağışında bulunanları çok takdir ettim. Çok imrendim onlara. O kadar büyük bir kararı vermek çok zor. Çok güzel bir karar.