Çin'de otomotiv üretimi patladı Türkiye pazarına akın başladı
21 üretici ile kısa sürede otomotiv dünyasına damgasına vuran Çinliler Türkiye'ye akın etmeye başladı. Chery ile 'merhaba' diyen Çinliler Geely, Great Wall, DFM ve Ha Fei ile Türk pazarına ağırlığını koyacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Çin'de otomotiv üretimi patladı Türkiye pazarına akın başladı
Çok değil bundan 10 yıl önce bugünkü Türkiye kadar otomotiv üretimi yapan Çin, çoğu otobüs ve kamyon olmak üzere toplamda 1 ila 1.5 milyon adetlik bir üretime sahipti. 2007'de ise bu rakam tam 9 milyon adedi buldu. 2006'ya göre üretimde yüzde 22 büyüyen Çinliler, 6.5 milyon adedi otomobil, 2.5 milyon adedi ise ticari araç olmak üzere inanılmaz rakamlara ulaştı. Almanya'yı geçerek dünyanın en büyük 3'üncü otomotiv üreticisi olan Çinliler gözünü ABD ve Japonya'ya çevirdi, 5 sene içerisinde üretimde liderliğe göz koydu. Ekonominin modernizasyonu, ucuz işçilik ve büyük otomotiv devlerinin pazara girebilme karşılığı yaptıkları yerel ortaklıklar ile aşırı büyüyen Çin otomotiv endüstrisi artık ihracatla da büyüyor. Teknik yeterliliklerini tamamlayarak Batı'ya uzanan Çinlilerin Türk tüketicilerle ilk tanışmaları Chery ile oldu. Yakın bir zamanda ise Türkiye tam anlamıyla Çinli otoların akınına uğrayacak. Great Wall, Geely, DFM, Ha Fei de Türk otomobilseverlerin beğenisine sunulacak.
Chery
Chery, Alia ve Tiggo 3 ile Türkiye pazarında
CHERY'NİN distribütörlüğünü alan Mermerler Grubu, şubat ayında başladığı şatışlar ile sektörde ilk oldu, Çinli pazarına öncülük yaptı. Bugüne kadar bin 447 adetlik satış rakamına ulaşan Chery'nin Alia ve Tiggo 3 modelleri Türkiye'ye ithal ediliyor. Orta sınıftaki Alia, 1.6 lt (107bg) benzinli motorla satılıyor. Manuel ve otomatik vites seçenekleri olan Alia'da ön hava yastıkları, ABS+EBD, otomatik klima, elektrikli sunroof, CD/MP3 çalar, deri döşeme, ısıtmalı koltuklar gibi standart ve isteğe bağlı donanımlar var. Chery'nin SUV sınıfındaki aracı Tiggo 3'teyse iki donanım paketi ve 1.6 lt benzinli motor seçeneği var.
Dong Feng Motor
10 bin 990 YTL'lik DFM dar gelirli esnafı rahatlacak
Türkiye'ye giriş izni alan bir başka Çinli otomotiv markası ise DFM oldu. DFM'nin distribütörlüğünü alan MGY Otomotiv, ilk etapta ticari araç sınıfında mini kamyonet ve minivan getirdi. Satış fiyatı 10 bin 990 YTL'den başlayan fiyatlarla satılan DFM kamyonetler, şu anda showroomlarda sergileniyor. MGY Otomotiv Başkanı Gökhan Yeşilkaya, DFM'lerin temmuzda satışa sunulacağını söyledi. Araçların 2 yıl 100 bin km garantiye sahip olduğunu söyleyen Yeşilkaya, "Dar gelirli esnafı çok yakıt harcayan, eski, arıza yapan, kazalara sebep olan hurda araçlardan koparacağız. Bu insanlarımız için eski araçları kullanmak DFM ile mecburiyet olmaktan çıkacak'' dedi.
Ha Fei
Kuralkan ile 'HFKanuni' olacak
Motosiklet üreticisi Kuralkan Grubu, Ha Fei ile otomotiv sektörüne adım atıyor. Hafei'nin hafif ticari araçlarının Türkiye temsilciliğini alan Kuralkan, eylül ayından itibaren bu araçları satışa sunacak. Kuralkan, bu araçları Çin'de kendi markasıyla ürettirecek. Marka 'HFKanuni' olacak.
Great Wall Motor
SUV'ları ile ünlü Çinli 2009'da Türkiye'de
BAYRAKTAR Grubu, Great Wall Motor Company ile kısa bir süre önce distribütörlük anlaşması imzaladı. Great Wall araçlarının ithali için izinleri almak üzere Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvuru çalışmalarına başladıklarını belirten Bayraktar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, 2009 yılı içerisinde Türkiye'de satış yapmayı hedeflediklerini söyledi. Great Wall, SUV ve pick-up segmentinde Çin'in en büyük üreticisi konumunda yer alıyor. 2007 yılında 450 milyon dolar gelir sağlayan Great Wall Motor Company 121 ülkeye ihracat yapıyor. Great Wall, 2008 yılında 80 bin araç ihraç etmeyi hedefliyor.
Geely
Anadolu Grubu ile gelecek, adı değişecek
GEÇEN yıl ekim ayında Geely ile distribütörlük anlaşması imzalayan Anadolu Grubu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan satış vizesi almayı bekliyor. Anadolu Grubu, Geely'yi Türkiye'de yıl sonuna doğru 2009 model olarak satışa sunmayı planlıyor. İlk etapta Türkiye'de A ve C segmentinde yer alan modeller satılacak. Geely'nin 5 modeli bulunuyor. Araçların ismi ise iki harften oluşuyor. HQ, MR, CK, MK ve FC Çinli markanın modelleri. Anadolu Grubu ise Türkiye'de otomobil markalarında isimlerin yaygın olduğu için MR, FC yerine farklı isimler kullanmayı planlıyor. Şirket, Geely'yi iddialı fiyatlarla da Türk tüketicilerin beğenisine sunmayı hedefliyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Çin'de otomotiv üretimi patladı Türkiye pazarına akın başladı
Yayın tarihi: 26 Haziran 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/26//haber,2BBF69853276440EACFFBC597FA60DD9.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.