kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
990 bin 774 öğrenci sınava girdi.

Uzmanlar: Seviye Belirleme Sınavı soruları başarılı

PERVİN KAPLAN HABER MERKEZİ
Önceki gün 6. sınıflarla başlayan Seviye Belirleme Sınavı, dün 7. sınıflar için yapıldı. Uzmanlara göre sorular, "Ezber yerine anlamaya ve yoruma" dayalı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Uzmanlar: Seviye Belirleme Sınavı soruları başarılı
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede OKS yerine uygulamaya koyduğu Ortaöğretim Geçiş Sistemi'nin (OGES) bir parçası olan Seviye Belirleme Sınavları'nda (SBS) dün sıra 7. sınıf öğrencilerindeydi. Cumartesi günü 6. sınıfların ardından dün de 7'nci sınıflardan 990 bin 774 öğrenci SBS'ye girdi. 6. ve 7. sınıftan toplam 1 milyon 982 bin 347 öğrencinin katıldığı sınavların sonuçları 31 Temmuz'da açıklanacak. Öğrenciler 21 Türkçe, 18 matematik, 18 fen ve teknoloji, 18 sosyal bilgiler ve 15 yabancı dil sorusu olmak üzere toplam 90 soruyu 100 dakikada yanıtladı. Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, sınav sorularını SABAH için değerlendirdi.

TÜRKÇE: 21 sorunun yüzde 80'i anlam bilgisi, yüzde 20'si ise dilbilgisini içeriyor. Dilbilgisi soruları gündelik yaşamda kullanımları sorgulanarak düzenlenmiş. Konu dağılımı uygun ve 7. sınıf müfredatına uygun. 12 soruda şekil yer alıyor, bunların 2'si grafik ve sorunun kökü olarak kullanılırken, 10'u sorunun çözümüne yardım amacı taşımakta. Dersler arası bağlantılar sorgulanmış. Metinler 100 temel eserden seçilmiş ve dili açık, nettir.

MATEMATİK: 7. sınıftaki tüm yapılandırmacı yaklaşım yenilikleri yansıtılmış. Sorularda kullanılan resimler ve senaryolar öğrencilerin soruları çözmesini kolaylaştırmakta ancak sağ beyin baskın olmayan çocukların zorlanabileceği sorular. Sorular işlem gerektirmemekte ancak bilgi temelini aramakta.

FEN VE TEKNOLOJİ: Toplam 4 öğrenme alanının tamamı sorgulanmış ve yapılandırmacı yaklaşıma uygun soru tipleri kullanılmış. "Fiziksel olaylar" öğrenme alanından (eski müfredatta fizik) 6 soru ve sorular ayrıntılı bilgi isteyen, öğrencilerin zorlanabileceği sorular. Madde ve değişim öğrenme alanından (eski adı Kimya) 5 soru var. Canlılar ve hayat (biyoloji) 6 soruyla sorgulanmış ve yeni bir öğrenme alanı olan dünya ve evren konusundan 1 soru çıktı. Soruların tamamında şekil kullanılıyor.

SOSYAL BİLGİLER: 18 sorunun 3'ü din Kültürü ve Ahlak Dersi'ni yanıtlamak istemeyenler için alternatif soru olarak yer alıyor. Konu dağılımı açısından geniş yer tutan "zaman içinde bilim" ünitesinden hiç soru çıkmadı. Yani bütün kazanımlar ve konular sorgulanmamış.

YABANCI DİL (İngilizce): Müfredatı kapsar nitelikte. Soruların tamamında resimlerden faydalanılmış. Sınavda 4 adet cümle tamamlama sorusu var. SBS beklendiği gibi olmuştur.