Açık renk giyinin
* Kırsal alanlara gidildiğinde vücudu tamamen kapatacak biçimde giyinin ve açık renkli elbiseleri tercih edin.
İlaçlanın
* Vücudun açıktaki yerlerine vücuda sürülebilen ve Sağlık Bakanlığı onayı olan böcek kovucu ilaç sürün.
Kontrol edin
* Kırsal alanda bulunulduğunda sık sık vücut kontrolü yapın. Eve dönüldüğünde de bütün vücudu muayeneden geçirin. Vücuda yapışmış bir kene varsa; bir pens veya cımbız yardımıyla, keneyi deriye yapıştığı yerden tuttuktan sonra eşit kuvvet uygulayarak ve geriye doğru çekerek çıkartın. Keneler vücuttan uzaklaştırılırken koparılmamalıdır. Pens gibi bir malzeme ile en yakın kısmından tutularak, çıkarılmalıdır. Çıkarılan keneyi böcek öldürücü ilaç, alkol veya çamaşır suyunun içine atarak öldürün. Çıkarıldığı yerin üzerine alkol ve tentürdiyot sürün.
Sakın beklemeyin
* Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkarılırsa, hastalığın bulaşma ihtimalinin de o kadar azaldığını kesinlikle unutmayın.
Sigara basmayın
* Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere sakın başvurmayın.
Ellenmez
* Keneleri kesinlikle elle öldürmeyin ve patlatmayın.
10 gün
* Kene ile temastan sonra kendinizi 10 gün süreyle izleyin. Ani başlayan ateş, baş ağrısı, halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikayetler olursa; en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Eldivensiz olmaz
* İnsanların veya hayvanların kanlarına ve vücut sıvılarına kesinlikle eldivensiz temas etmeyin.
Çiftliktekileri izleyin
* Kenelerin son duraklarının özellikle sığırlar başta olmak üzere çiftlik hayvanları olması nedeniyle, bu hayvanlarda kene mücadelesi yapılması kaçınılmazdır. Kene tehlikesinin ortadan kaldırılması için çiftlik hayvanlarını kenelere karşı ilaçlamak da; yapılması gereken işlemlerdendir.
Yayın tarihi: 19 Haziran 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/19/gny/haber,F47CCACB95CF44D489B57B0F44638F28.html
Tüm hakları saklıdır.